składniki:
3 / 4 szklanki ryżu,
1,5 szklanki wody,
1 / 2 kostki rosołku warzywnego,
5 dag orzechów włoskich,
paczka mrożonych brokułów lub 1 świeży,
2 małe cebule,
ząbek czosnku,
olej,
sos sojowy,
sól.
Sposób przygotowania: Ryż ugotować w wodzie. W tym czasie na patelni podgrzać olej i podsmażyć grubo posiekane orzechy (ostrożnie, bo szybko się palą). Wyjąć je cedzakową łyżką i odłożyć. Na ten sam rozgrzany tłuszcz włożyć cebule i czosnek posiekane, podsmażyć, dodać brokuły, wlać 3 / 4 szklanki wody i łyżkę sosu sojowego oraz 1 / 2 kostki bulionu warzywnego. Dusić do miękkości brokułów (kilka minut), posolić. Dodać ryż, orzechy wymieszać. Podawać na gorąco
.