Teraz czytasz...
Ryba po grecku: przepis
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Ryba po grecku: przepis

Agnieszka Gotówka
widok z góry na rybę po grecku
Ryba po grecku to jedno z ulubionych dań Polaków. Pojawia się na wigilijnym stole, bywa też przygotowana na inne okazje. A czy wiesz, skąd pochodzi? I jaka ryba do jej przygotowania będzie najlepsza? Odpowiemy na te pytania i uzupełnimy je o przepis na rybę po grecku Pawła Płaczka, autora książki „Święta, Święta i po świętach”.

Ryba po grecku. Skąd się wzięła?

Na pewno nie z Grecji, gdzie nikt o takiej potrawie nie słyszał. Być może więc zdziwisz się, ale ryba po grecku to danie typowo… polskie!

Dlaczego więc nazwa jest myląca? Teorii jest co najmniej kilka. Jedna z nich wskazuje, że to nawiązanie do diety śródziemnomorskiej, gdzie prym wiodą ryby, oliwa z oliwek i warzywa (zwłaszcza pomidory). Inna z kolei mówi o tym, że to przez podobieństwo do greckiej musaki – mięsa duszonego bądź zapiekanego w gęstym sosie warzywnym, podawanego na ciepło z kawałkiem świeżego chleba.

→ Przeczytaj również: Ryba na wigilię. Którą wybrać?

Inne są jednak składniki, bo ryba po grecku ma w składzie przede wszystkim warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę, seler) oraz cebulę. Z kolei podstawą dań kuchni greckiej są pomidory, oliwa z oliwek, czosnek i duża ilość ziół.

Te rozważania jednak na nic się zdadzą, bo w przypadku ryby po grecku kluczowy jest smak. Przygotowanie tej potrawy zajmuje co prawda trochę czasu, jednak zdecydowanie warto!

→  Przeczytaj również: Potrawy wigilijne: co przygotować na świąteczny stół?

Najważniejszy jest jednak dobry przepis na rybę po grecku. Tych jest bardzo dużo, my jednak polecamy Wam ten opracowany przez Pawła Płaczka, autora bloga kulinarnego takemycake.eu i książek „Warszawa da się zjeść”, „Domowa piekarnia” oraz cyklu książeczek „Kuchnia wyjątkowych smaków”, które rozeszły się w nakładzie ponad miliona egzemplarzy.

Lubię rybę po grecku w wersji podsmażanej, a nie gotowanej. A moim sekretnym składnikiem jest pieczona papryka. Nadaje ona smaku i wilgotności dosyć suchym marchewce, pietruszce i selerowi.

– mówi.

Ryba po grecku – przepis

ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku to tradycyjne polskie danie wigilijne.
Przepis na rybę po grecku opracował Paweł Płaczek, autor bloga kulinarnego takemycake.eu i  książek „Warszawa da się zjeść”, „Domowa piekarnia” oraz cyklu książeczek „Kuchnia wyjątkowych smaków”, które rozeszły się w nakładzie ponad miliona egzemplarzy.

Składniki
  

  • 600 g ryby np. dorsza, mintaja, morszczuka
  • 3 czerwone papryki
  • spora szczypta soli
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • por
  • duża cebula
  • łyżeczka cukru
  • 3-4 zairenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 300-400 ml bulionu w zależności od wielkości warzyw
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia ryby
  • 3-4 łyżki mąki pszennej do panierowania

Przygotowanie
 

  • Paprykę kroimu wzdłóż, usuwamy nasiona i ukłądamy na blasze skórką do góry. Solimy i skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy na ok. 30 min do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  • Tak upieczoną przekładamy do rękawa do pieczenia, zamykamy i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie wyciągamy i zdejmujemy skórę.
  • Rybę oczyszczamy z ości i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
  • Marxhewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę kroimy w piórka, a pora w talarki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię albo do dużego garnka z 2-3 łyżkami oleju. Dodajemy sporą szczyptę soli i cukier. Smażymy kilka minut. Dodajemy starte warzywa oraz upieczoną paprykę, ziele angielskie, listki laurowe i dwa rodzaje papryki w proszku. Podsmażamy 2-3 minuty, często mieszając.
  • Bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym i wlewamy do warzyw. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z ognia. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • W naczyniu układamy usmażoną rybę, na niej całość usmażonych warzyw.
Słowa kluczowe Boże Narodzenie, ryba, ryba po grecku
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

→ Zobacz przepis na śledzie w pomidorach z żurawiną

Jak zrobić rybę po grecku?

Ryba po grecku (przepis tradycyjny) jest najczęściej duszona. Wersja smażona jest jednak bardziej wyrazista w smaku. Polecamy!

Czym przyprawić rybę?

Do ryb idealnie pasują: czosnekimbir, bazylia, koperekpietruszka, oregano i cytryna. W sklepach można też kupić mieszanki przypraw do ryb. Tę jednak można zrobić samemu, wykorzystując:

  • 2 łyżki mielonego kminku,
  • 1 łyżkę mielonej czarnuszki,
  • 1 łyżeczkę płatków chili,
  • 1 łyżeczkę suszonej pietruszki,
  • 1 łyżeczkę suszonego estragonu.

Jak przyprawić rybę do smażenia?

Każdy kawałek ryby kawałek oprósz z obu stron mieszanką soli, pieprzu i oregano (opcjonalnie).

Jaka ryba do ryby po grecku?

Najlepsze będą świeże lub mrożone filety „białej” ryby, np. dorsza, mintaja, morszczuka lub miruny.

Ryba po grecku: przepisy Pawła Płaczka

Przepis na rybę po grecku, który tu publikujemy, znajdziecie w książce „Święta, święta i po świętach” wydaną przez Wydawnictwo Purple Book. Serdecznie Wam ją polecamy, zwłaszcza jeśli lubicie dania związane ze staropolskimi tradycjami. Autor uzupełnił je o nowsze receptury, będące dowodem na to, jak bardzo szybko zmienia się współczesna kuchnia. Wszystkie jednak pozwolą nam na przygotowanie wyjątkowych posiłków dla całej rodziny! I to bez marnowania!

W książce znajdziecie przepisy na tradycyjny barszcz czerwony na domowym zakwasie, uszka, kapustę z grochem, aromatyczną zupę rybną, ryby w occie, keks z bakaliami, ale też korzenne ciasto bez pieczenia i tatar ze śledzia.

Paweł Płaczek podpowiada też, co zrobić, gdy zostanie nam jedzenie po świętach i co można z tego przygotować.

okładka książki "Święta, święta i po świętach"

 



Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.