Rozwojowo i różnorodnie – pierwsze wrażenia z Natura Food i BeECO 2014

blank

Targi Natura Food oraz towarzyszące im BeECO na stałe zagościły w kalendarzach wielu wystawców oferujących żywność ekologiczną, naturalną i tradycyjną. W pierwszy weekend października do Łodzi zawitało także, według naszych szacunków, ponad 10 000 odwiedzających a wśród nich wielu właścicieli eko sklepów oraz osób, które planują taką placówkę otworzyć.

Więcej eko…

Na targach pojawiło się ponad 70 wystawców legitymujących się certyfikatem ekologicznym. Trudno było nie zauważyć sporej liczby nowych firm, produktów (zarówno polskich jak i importowanych) a także koncepcji promocyjnych i biznesowych.

Szczegółowo będziemy je opisywać w najbliższych dniach, na razie wspomnę z nazwy tylko kilka: Dolnośląskie Smaki (inicjatywa dwóch Lokalnych Grup Działania promująca lokalne produkty z części Dolnego Śląska), chrupaki oraz ekologiczne łakocie od firmy Andar z miejscowości Raczki, habżdżyki czyli pieczywo w wersji raw, ekologiczne piwo oraz naturalne napoje prosto z Bawarii, makarony jajeczne Gajewski z eko certyfikatem.

Na targach prezentowało się kilka inicjatyw z zakresu sprzedaży produktów ekologicznych, tradycyjnych i lokalnych przez Internet. Różnego rodzaju platform, lokalizatorów etc wciąż przebywa, ale jeszcze żaden z tych serwisów nie uzyskał pozycji zdecydowanego lidera i w pełni funkcjonalnego (głównie ze względu na skromne zasoby danych) narzędzia.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

blank

Nie tylko wystawa

Zarówno targi jak i cała branża wciąż rosną i mają coraz więcej do zaproponowania swoim odbiorcom. W dobie Internetu wiele informacji można uzyskać nie wychodząc z domu i wydawałoby się, że tradycyjne imprezy targowe tracą rację bytu – nie jest to prawda, zwłaszcza jeżeli mówimy o jedzeniu i to takim, którego trzeba smakować (a tego na szczęście nie da się zrobić za pośrednictwem sieci). Podobnie jak spotkać się twarzą w twarz producentem.

Sama wystawa to jednak nie wszystko, co wielokrotnie podkreślała najpierw Katarzyna Drobińska (obecnie prezes Międzynarodowych Targów Łódzkich, która w poprzednich latach brała aktywny udział w organizacji targów) a obecnie Agata Szczepaniak (komisarz Targów Natura Food). Uzupełniających wydarzeń na targach nie brakowało: przyznano nagrody dla najlepszych gospodarstw ekologicznych, Złote Medale Natura Food a także odbyło się wiele prelekcji, forów i warsztatów: „BioBiznes Forum”, „I Forum EkoBranży”, „Akademia Biokuriera”, „Wolne od GMO, chcę wiedzieć”. Większość z nich cieszyła się dużym zainteresowaniem odwiedzających. 

Oprócz wydarzeń stricte branżowych, uwagę odwiedzających przyciągały również prelekcje na temat stylu życia (m.in. prowadzone przez Reni Jusis) oraz pokazy kulinarne (m.in. Grzegorza Łapanowskiego).

Naturalny, czyli…

Jeden z wyróżników Targów Natura Food to podział producentów wedle systemów produkcji (niespotykany na innych polskich targach). Bardzo wyraźnie wyszczególniono to w katalogu, ale trochę mniej widoczne na samej hali – przynajmniej na pierwszy rzut oka, bo przy dokładniejszym przyjrzeniu się widać kolorowe oznaczenia przyporządkowane każdej kategorii (zielony- produkty eko certyfikowane, czerwony – produkty regionalne, żółty – naturalne niecertyfikowane, niebieski – strefa beECO).

Wśród niektórych wystawców, legitymujących się certyfikatem ekologicznym, kontrowersje budził dobór producentów do kategorii produktów naturalnych niecertyfikowanych. Spory przy tej kategorii będą najprawdopodobniej występowały zawsze chociażby dlatego, że nikt jeszcze nie stworzył powszechnie obowiązującej i akceptowanej przez wszystkich definicji słowa „naturalny”. Odnośnie części kongresowej wśród wystawców pojawiały się sugestie, aby część z nich odbywała się np. w popołudnie poprzedzające targi, tak aby można było skupić się tylko na konferencjach.

blank

Konkursy i wizyta ministra Sawickiego

Tradycyjnie już w trakcie Natura Food i BeEco rozstrzygany jest konkurs o Złoty Medal. W tym roku w kategorii produktów ekologicznych przyznano jedynie wyróżnienie. Powędrowało ono do Eko Piekarni w Wydminach (woj. warmińsko – mazurskie). Zapraszamy do sprawdzenia szczegółowych wyników: Złote Medale na Targach Natura Food 2014 przyznane .

W piątek wręczono nagrody najlepszym polskim gospodarstwom ekologicznym. W kategorii „ekologia – środowisko” laur powędrował do państwa Brączek z województwa śląskiego a w kategorii „najlepsze gospodarstwo towarowe” triumfowali państwo Osikowie z województwa lubelskiego (wkrótce napiszemy więcej zarówno o konkursie jak i gospodarstwach).

W tym roku zarówno Złote Medale Natura Food jak i wyróżnienia dla najlepszych rolników ekologicznych wręczane były przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marka Sawickiego, który w piątek 3 października 2014 odwiedził targi. Z pewną dozą ostrożności można odbierać to jako wzrost znaczenia sektora produktów bio, naturalnych i tradycyjnych bo taka sytuacja zdarzyła się po raz pierwszy.

blank

Łódź jesienną eko stolicą Polski?

Kolejna edycja Natura Food i BeECO potwierdza rozwój targów, które jeżeli chodzi o tą tematykę z pewnością są liderem. Nie da się zakwestionować profesjonalizacji  i rozwoju branży ekologicznych produktów. Widać to m.in. po rosnącej liczbie wystawców a także ewolucji podejścia do marketingu, promocji czy nawet opakowań i etykietowania produktów.

W ciągu jednego październikowe weekendu w Łodzi można było przyswoić sporą dawkę wiedzy na temat eko rynku, bo obecni byli zarówno najważniejsi gracze jak i debiutanci. Już dziś warto planować wyprawę na Natura Food i BeECO w kolejnym roku.

Karol Przybylak

Zachęcamy do komentowania i dzielenia się opiniami na temat tegorocznej edycji targów!

Brak postów do wyświetlenia