40 stron, nowe działy tematyczne, sporo ciekawych treści o zdrowiu i jedzeniu – dzisiaj rozpoczynamy wysyłkę kolejnego numeru Biokuriera. O czym piszemy?
Oto pierwsza część prezentacji tematów najnowszego wydania:
Nie tylko miód… O skarbach z pasieki
Produkty pszczele słyną ze swoich właściwości prozdrowotnych, a także… znakomitego smaku. Nie należą jednak do tanich, dlatego warto kupować je w sprawdzonych miejscach i od zaufanych dostawców. Jak nie dać się oszukać przy zakupie miodu? Jakimi innymi pszczelimi skarbami warto się zainteresować?
Jarmuż – zimowy dostawca witamin
Obfituje w witaminy, a w postaci świeżej dostępny jest wtedy, kiedy trudno o inne liściaste warzywa, świetnie wzbogaca potrawy i nadaje się do wykorzystania przy wielu kuracjach. W kręgach entuzjastów zdrowego stylu życia jarmuż jest warzywem „modnym”, ale w szerszej perspektywie wciąż jest mało znany. Czas to zmienić!
Dlaczego warto, aby w Twoim menu zagościł… burak?
Burak jest jednym z ważniejszych warzyw korzeniowych stosowanych w polskiej kuchni. Jego zalety wy¬kraczają znacznie poza obszar kulinariów – to roślina bardzo cenna pod względem medycznym. Dlaczego warto często uwzględniać go, nie tylko w zimowym menu?
Jak poradzić sobie z alergią? Krok po kroku
Zacznij walkę z alergią od zapoznania się z poradnikiem autorki bloga Mama Alergika Gotuje. Jeszcze 10 lat temu alergia nie była tak „popularna” jak dziś. Mówiło się: skaza białkowa, uczulenie na mleko, ale nie przypuszczano, że alergia stanie się jedną z chorób naszej cywilizacji. Z każdym rokiem liczba osób z alergią wzrasta i nie chodzi tu tylko o małe dzieci. Choroba alergiczna może się ujawnić w każdym wieku! Obecne wyniki badań podają, że prawie co drugi Polak wykazuje objawy chorób alergicznych. Temat alergii jest bardzo złożony, a leczenie indywidualne. Początki zwykle są trudne, ale wierzę, te 20 porad ułatwi ci start w walce z alergią.
Więcej o nowym dziale: Z Poradnika Mamy Alergika
4 rozgrzewające potrawy na zimę
O czym marzymy podczas chłodnych i wietrznych jesienno– zimowych dni? O tym, aby odprężyć się, rozgrzać i zjeść coś ciepłego. 4 kulinarne propozycje, które Wam w tym pomogą: zimowy napój rozgrzewający, piernikowe naleśniki, kakaowy budyń z kaszy jaglanej, pieczone jabłka.
Najnowszy numer w sprzedaży indywidualnej. Sprawdź wydawnictwogaj.pl
Zachęcamy do rozdawania Biokuriera w Państwa ekosklepach – można zamawiać pakiety na 2016 rok, a aktualny numer prześlemy gratis (promocja trwa do wyczerpania zapasów).
Spis treści aktualnego numeru
WIESZ WIĘCEJ
2. Nie tylko miód… O skarbach z pasieki
SPRÓBUJ
6. Jarmuż – zimowy dostawca witamin
8. Dlaczego warto, aby w Twoim menu zagościł…burak?
10. Pięć herbat na zimowe popołudnie
Z PORADNIKA MAMY ALERGIKA
14. Jak poradzić sobie z alergią? Krok po kroku
WIESZ WIĘCEJ
18. Co warto wiedzieć o cytrusach
GARŚĆ PRZEPISÓW
20. Cztery rozgrzewające potrawy na zimę
JAK POWSTAJE BIO
22. W Płonnem postawili na ekowarzywa
DBAJ O ZDROWIE
25. Wszechstronny i niezastąpiony magnez
SPRÓBUJ
28. Subiektywny alfabet superfoods
AKTYWNE SMAKI
30. Aktywnie, smacznie, zdrowo
KOSMETYKA NATURALNA
34. Dwa sposoby na zimową kąpiel
34. To tylko zapach?
NEWSROOM
36. Aktualnośći z biobranży
38. Nowości