Rozsyłamy wiosenny numer Biokuriera

blank

 

Amarantus, kiełki i kosmetyki ekologiczne – to przewodnie tematy wiosennego Biokuriera. Jak zwykle, nie zabrakło też praktycznych porad dla alergików, aktywnych. Dostarczamy też kolejną porcję urlopowych inspiracji.

Polecamy amarantus!

Przed tysiącami lat uprawą amarantusa zajmowali się Inkowie, Majowie i Aztekowie. Świat odkrył go w latach 70. XX wieku, a do Polski przywędrował dwadzieścia lat później. Na pewno wciąż potrzebuje szerszej promocji, ale czasy, gdy pytała o niego zaledwie garstka pasjonatów już minęły. Nic dziwnego, bo sposobów na wykorzystanie szarłatu w kuchni jest mnóstwo. Postaramy się przekonać Was do tego, że naprawdę warto to zrobić! Polecamy tekst Amarantus. Indiański skarb w Twojej kuchni oraz garść przepisów pokazujących jak ziarna, mąkę czy amarantus ekspandowany wykorzystać w kuchni.

Czas na kiełki!

Zima i początek wiosny to okres, gdy wiele osób pyta o suplementy diety zawierające witaminy i minerały. Tymczasem wystarczy odpowiednie naczynie, niewielka ilość wody oraz to, co najważniejsze: ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych lub warzyw, by zapewnić sobie zestaw witamin i minerałów najlepszej jakości! Do tego dochodzą jeszcze białka, tłuszcze i cukry proste. Więcej informacji w artykule Kiełki zamiast pigułek.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

blank

Z Poradnika Mamy Alergika

Zaczął się okres pylenia, który dla wielu alergików oznacza szereg problemów zdrowotnych. Już w połowie stycznia w niektórych rejonach naszego kraju pojawiły się w atmosferze pyłki leszczyny i olszy. Marzec to szczytowy okres pylenia tych drzew. Maj to czas pylenia drzew liściastych, wtedy także zaczną pylić trawy i zboża. W sierpniu i we wrześniu będą dominować ziarna pyłku bylicy. Tymczasem przygotujmy się na kwiecień, bo wówczas zacznie pylić brzoza.

Wielkanocny temat… jaja eko

Są nieodłącznym elementem Wielkanocy. Symbolizują nowe życie i moc przezwyciężenia śmierci. W kuchni natomiast  są skarbnicą wielu witamin i cennych składników odżywczych. Jaja, bo o nich mowa, przez wielu uważane są za żywność doskonałą. Dlaczego jaja eko? O tym w tekście Agnieszki Gotówki

blank

Wygasłe wulkany w wersji eko

Dla tych, którzy nie wybiorą się w tym roku na Islandię, by podziwiać tętniące gejzery i drzemiące wulkany, polecam naszą, lokalną Krainę Wygasłych Wulkanów u podnóża Gór Kaczawskich. Co prawda nie skosztujecie tam wieloryba czy też byczych jąder, ale do dyspozycji macie za to całą paletę lokalnych wyrobów i domowych przetworów. Wszystko w otoczeniu powulkanicznych wypiętrzeń! Polecamy tekst Piotra Geise.

Aktywne Smaki po raz kolejny

Aktywne Smaki to cykl, którym adresujemy do osób aktywnych, dla których ruch i sport to sposób na życie, hobby oraz metoda spędzania wolnego czasu. Dla zachowania zdrowia, lepszej formy lub dobrej sylwetki istotne jest bowiem nie tylko to, aby regularnie się ruszać i/lub trenować, ale także to, aby dobrze, zdrowo i prawidłowo jeść. We wiosennym odcinku szczerze odradzamy produkty zawierające syrop glukozowo – fruktozowy, rozprawiamy się z mitami na temat magnezu w diecie sportowców. Maja Skorupska przygotowała dla Was przepis na batony energetyczne i amatantowe pierogi z nadzieniem z jarmużu.

ABC ekokosmetyki

Jak czytać składy i sprawdzać oznaczenia? O kosmetykach naturalnych chyba już każdy słyszał, ale pewnie nie każdy jest świadomy, za co tak naprawdę płaci. Warto więc przeczytać tekst Anety Młodzikovej.

Serdecznie zapraszamy ekosklepy do współpracy

Brak postów do wyświetlenia