Różnorodne zagrodowe sery z Wielkopolski na Regionaliach

Serami z gospodarstwa ekologicznego Marka Grądzkiego interesują się restauratorzy i hotelarze, ale spróbować może ich każdy. Jedna z okazji nadarzyła się w trakcie targów Regionalia w Warszawie. Spróbowaliśmy

Państwo Marek (na zdjęciu powyżej, w trakcie Regionaliów) i Dobromiła Grądzcy posiadają ekologiczne gospodarstwo w miejscowości Linie (woj. wielkopolskie). Prowadzą chów kóz i kur a mleko przetwarzają właśnie na wspomniane, bardzo oryginalne, sery, których w ofercie prezentowanej na Regionaliach było kilkanaście (wielbiciele różnorodnych przypraw i aromatów z pewnością znajdą cos dla siebie).

Krzywonos, czyli ser czysty, kozi bez dodatków, dojrzewający, oblany czarną parafiną został wyróżniony w 2011 roku tytułem Smaku Roku podczas Festiwalu w Grucznie (na zdjęciu powyżej prezentujemy sery, które Marek Grądzki prezentował podczas Festiwalu Smaku w 2013 r).

Odwiedzając gospodarstwo państwa Grądzkich można także odbyć krótki kurs serowarstwa. – Pobyt w naszym gospodarstwie i skrócony kurs produkcji sera podpuszczkowego. Wytwór własnych rąk będziecie mogli zabrać ze sobą by dalej pielęgnować go w domu. Oprócz tego oferujemy dworską kuchnię i kontakt z nieskażoną przyrodą, domowymi zwierzętami. Warto się zastanowić nad taką formą spędzenia weekendu – zapraszają rolnicy.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Podczas Regionaliów gospodarze oferowali także szereg przetworów owocowych.

O Marku Grądzkim i jego serach postaramy się w Biokurierze napisać szerzej w ciągu najbliższych miesięcy.

Karol Przybylak

Brak postów do wyświetlenia