Rozmaryn – aromatyczny, zdrowy i… piękny

blank

Rozmaryn słynie z aromatu i walorów zdrowotnych. Wykorzystywac go można z powodzeniem przy wypieku chleba, jako przyprawę a takżę w aromatycznych kąpielach. Przeczytajcie więcej!


Rozmaryn to zioło o bardzo przyjemnym, żywicznym zapachu. Podobno poprawia pamięć, więc jest uważany za symbol wiernej miłości i tradycyjnie można go wplatać w wianki panien młodych. Dawnymi czasy palono gałązki rozmarynu w pokoju chorego.

Lnianą bieliznę czy pościel w niektórych krajach śródziemnomorskich suszyło się na jego krzewach, by przeniknięte jego zapachem uniknęły ataku moli.

Aromatyczna przyprawa

W kuchni można użyć pokruszonych suszonych listków, lub świeżych. Można je posiekać. Jeśli mamy dostęp do całego, świeżego ziela rozmarynu, to znakomicie. Aromatyzujemy nim piekarnik przy pieczeniu chleba, wkładając całą gałązkę. Warto wrzucić suche łodygi na węgle podczas pieczenia mięsa na ruszcie grilla. Dobre będą nawet jako patyki do szaszłyków.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Rozmaryn nadaje się do oliwy z oliwek lub octu. Liście zrywamy przed głównym kwitnieniem (w lipiec, sierpień). Jest doskonałą, aromatyczną przyprawą do baraniny, jagnięciny, wieprzowiny, kotletów, tłustych kiełbas, pasztetów, farszów ale też do masła ziołowego i pieczonych ziemniaków. Warto używać jej z umiarem, by nie przytłoczyła pozostałych smaków. Można go suszyć i zamrażać.

Właściwości zdrowotne rozmarynu

Składnik olejku, czyli rozmarycyna, ma działanie łagodnie przeciwbólowe i pobudzające krążenie. Wspomaga trawienie tłustych potraw.
Gotując pełną garść liści w szklance wody przez 10 minut uzyskamy antysepyczny środek do mycia przyborów łazienkowych.

Listki dodane do kąpieli pobudzą krążenie krwi. Naparu używa się do parówek działających tonizująco na skórę. Nalewka na rozmarynie może być pomocna przy reumatyzmie. Podobnie jak szałwii używa się jej po rozcieńczeniu w bólach gardła i do płukania ust. Flawonoidy zawarte w roślinie mają właściwości wzmacniające naczynka włosowate.

Rozmaryn – dekoracja domu i ogrodu

Rozmaryn nadaje się do mieszanek zapachowych i do suchych lub świeżych bukietów, wianków, girland. Na mocno wapiennej glebie jest rośnie mniejszy ale bardziej aromatyczny. Niektóre odmiany można uprawiać w naszych ogrodach, ale trudno je przezimować, więc niestety w Polsce nie uformujemy z niego żywopłotu. Lepiej sprawdzą się jako dekoracyjna przyprawa w donicach, które można wkopać w ziemię na czas lata. Na zimę wnosimy krzewy do domu.

 

Małgorzata Górska

źródła:
Rozmaryn BIO dostępny jest na rynku w postaci pęczków oraz suszonej.
L. Bremness, „Wielka księga ziół”, Warszawa 1991.
http://rosliny-lecznicze.pl/rozmaryn-lekarski/

Brak postów do wyświetlenia