Rozgrzewająca zupa jest idealna na zimę, a jeśli przygotujemy ją z marchwi, zapewnimy sobie dodatkową moc witamin. Jest to warzywo nadal niedocenione, a szkoda, bo ma wiele zalet.
Marchew można wykorzystać na wiele sposobów. Stanowi dodatek do słodkich ciast, słonych tart, zup i sałatek. Do tego jest tania i dostępna przez cały rok.
Rozgrzewająca zupa z marchwi jest doskonała, nie tylko zimą. Można przyprawić ją pikantnie i będzie idealna na chłodnie dni, można też zrobić ją w wersji łagodnej, a zadziała na układ trawienny kojąco i przyjemnie nasyci.
Jak przygotować rozgrzewającą zupę-krem z pieczonej marchwi?
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 60 minut
Składniki (dla 4-6 osób)
- 1,5 kg marchwi, obranej, pokrojonej na ćwiartki albo szóstki,
- oliwa,
- 4-5 dużych ząbków czosnku w łupinie,
- 1,5 cm kawałek świeżego imbiru, startego na tarce,
- 1,5 l bulionu warzywnego w dwóch porcjach,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki chilli,
- sól, pieprz,
- 350 ml mleczka kokosowego.
Przygotowanie:
Pokrojoną marchew ułóż na blaszce, posyp ją lekko solą i pieprzem, skrop obficie i obtocz każdy kawałek w oliwie. Pomiędzy kawałkami marchwi umieść ząbki czosnku w łupinie. Piecz w 200°C przez około 40 minut, co jakiś czas przewracając kawałki marchwi, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana. Ostudź.
Zblenduj marchew z miąższem wyciśniętym z łupinek upieczonego czosnku, dodawaj pierwszą połowę bulionu porcjami, ciągle mieszając. Przełóż puree do garnka, dodaj drugą część bulionu i wszystkie przyprawy, podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie bulgotać. Zmniejsz trochę ogień i wolno wlewaj mleczko kokosowe, dobrze podgrzej na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym chlebem wiejskim.