Teraz czytasz...
Rośnie sprzedaż eko żywności w Wielkiej Brytanii, ale maleje areał i ubywa producentów
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Rośnie sprzedaż eko żywności w Wielkiej Brytanii, ale maleje areał i ubywa producentów

Po trudniejszym okresie poprawia się sytuacja na rynku żywności ekologicznej w Wielkiej Brytanii. Sprzedaż bio produktów wzrosła o ponad 5% w ciągu ostatnich 12 miesięcy.

Analizy wskazują, że coraz więcej brytyjskich konsumentów zakupów eko produktów dokonuje w sieciach dyskontowych Lidl czy Aldi.  Najbardziej wzrosła sprzedaż ekologicznych jogurtów (13,7%) i mleka (9,2%). Szacunki wskazują, że zainteresowanie ekologicznym nabiałem wciąż będzie rosło.

Duncan Sinclair z sieci supermarketów Waitrose (odpowiedzialnej za sprzedaż 25% certyfikowanej eko zywności na Wyspach), zajmuje się pozyskiwaniem produktów rolnych i informuje, że spodziewając się dużego wzrostu sprzedaży produktów ekologicznych zadbali o regularne zaopatrzenie do 2018 roku.Jeśli zobaczysz nasze plany, to widać tu ogromną szansę dla producentów ekologicznych we wszystkich sektorach powiedział Sinclair magazynowi Farmers Weekly i dodał: – Przewidujemy 20% wzrost sprzedaży ekologicznego mleka, 40% jagnięciny, 30% jaj, 20% wieprzowiny i wołowiny oraz 10% drobiu.

Sprzedaż rośnie, ale areał maleje a producentów coraz mniej

Optymistyczne dane dotyczące sprzedaży nie pokrywają się z informacjami dotyczącymi areału objętego uprawami ekologicznymi w Wielkiej Brytanii. Najnowsze statystyki wskazują, że w 2013 roku powierzchnia gruntów w konwersji i objętych ekologiczną certyfikacją zmniejszyły się o: 24% i 3,9% odpowiednio do 24.000 hektarów w ziemi konwersji i 551 tysięcy hektarów gruntów organicznych. Liczba producentów ekologicznych i przetwórców także spadła (piąty rok z rzędu) o 6,4% do ok. 6100 z końcem 2013 roku. Według ekspertów z organizacji Soil Association przyczyną tych spadków jest brak odpowiedniego wsparcia dla brytyjskich rolników i producentów ze strony rządu i Unii Europejskiej.

Jak wygląda sytuacja na polskim rynku żywności ekologicznej?

Na ten temat pisaliśmy w artykule: Polski rynek żywności ekologicznej w liczbach

oprac. Małgorzata Górska, Karol Przybylak

źródła: Farmers Weekly, Organic Market Info

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.