Po trudniejszym okresie poprawia się sytuacja na rynku żywności ekologicznej w Wielkiej Brytanii. Sprzedaż bio produktów wzrosła o ponad 5% w ciągu ostatnich 12 miesięcy.
Analizy wskazują, że coraz więcej brytyjskich konsumentów zakupów eko produktów dokonuje w sieciach dyskontowych Lidl czy Aldi. Najbardziej wzrosła sprzedaż ekologicznych jogurtów (13,7%) i mleka (9,2%). Szacunki wskazują, że zainteresowanie ekologicznym nabiałem wciąż będzie rosło.
Duncan Sinclair z sieci supermarketów Waitrose (odpowiedzialnej za sprzedaż 25% certyfikowanej eko zywności na Wyspach), zajmuje się pozyskiwaniem produktów rolnych i informuje, że spodziewając się dużego wzrostu sprzedaży produktów ekologicznych zadbali o regularne zaopatrzenie do 2018 roku. – Jeśli zobaczysz nasze plany, to widać tu ogromną szansę dla producentów ekologicznych we wszystkich sektorach powiedział Sinclair magazynowi Farmers Weekly i dodał: – Przewidujemy 20% wzrost sprzedaży ekologicznego mleka, 40% jagnięciny, 30% jaj, 20% wieprzowiny i wołowiny oraz 10% drobiu.
Sprzedaż rośnie, ale areał maleje a producentów coraz mniej
Optymistyczne dane dotyczące sprzedaży nie pokrywają się z informacjami dotyczącymi areału objętego uprawami ekologicznymi w Wielkiej Brytanii. Najnowsze statystyki wskazują, że w 2013 roku powierzchnia gruntów w konwersji i objętych ekologiczną certyfikacją zmniejszyły się o: 24% i 3,9% odpowiednio do 24.000 hektarów w ziemi konwersji i 551 tysięcy hektarów gruntów organicznych. Liczba producentów ekologicznych i przetwórców także spadła (piąty rok z rzędu) o 6,4% do ok. 6100 z końcem 2013 roku. Według ekspertów z organizacji Soil Association przyczyną tych spadków jest brak odpowiedniego wsparcia dla brytyjskich rolników i producentów ze strony rządu i Unii Europejskiej.
Jak wygląda sytuacja na polskim rynku żywności ekologicznej?
Na ten temat pisaliśmy w artykule: Polski rynek żywności ekologicznej w liczbach
oprac. Małgorzata Górska, Karol Przybylak Follow @KarolPrzybylak
źródła: Farmers Weekly, Organic Market Info