Systematycznie przybywa rolników ekologicznych oraz przetwórców zainteresowanych wytwarzaniem bioproduktów. Jakie są najnowsze statystyki dotyczące polskiego rynku żywności ekologicznej?
Przybywa eko producentów
Z końcem 2013 roku w Polsce działało 27 200 producentów ekologicznych (wzrost o 3% w stosunku do roku 2012). Najliczniejszą grupą są rolnicy ekologiczni. Ekocertyfikatem może pochwalić się 26 500 gospodarstw (rok wcześniej było ich 25 944). Na rynku działało 341 przetwórców.
– W stosunku do 2011 roku oznacza to wzrost o 71 (26%) – podkreślał Bartosz Pytlak z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w trakcie prezentacji podczas konferencji „Rolnictwo ekologiczne – nowe perspektywy”, która odbyła się w trakcie kieleckich Targów EcoFamily. –Przetwórców w Polsce wciąż jednak jest zbyt mało. Na 1 przetwórcę przypada u nas 70 gospodarstw ekologicznych a w Niemczech 3… – mówił dalej i podkreślał, że wsparcie ekologicznego przetwórstwa oraz wzmocnienie powiązań pomiędzy rolnikami ekologicznymi i przetwórcami to priorytety na najbliższe lata. Na ten cel „płynąć” będą m.in. środki z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Szczególnie słabo rozwiniętym sektorem jest przetwórstwo produktów mięsnych – zarówno jeżeli chodzi o mięso jak i nabiał.
Co uprawia się w polskich eko gospodarstwach?
35,3% upraw ekologicznych w Polsce stanowią łąki i pastwiska, 33,7% zajmują uprawy paszowe a 18,6% zboża. Z kolei uprawy sadownicze oraz roślin jagodowych to 8,9% upraw. Mniej powierzchni zajmują uprawy warzyw (1,4%), roślin strączkowych i roślin przemysłowych.
Więcej informacji na temat rynku żywności eko w Polsce
Jak duża jest liczba sklepów specjalistycznych oferujących żywność ekologiczną? Ile warty jest polski eko rynek? Odpowiedzi na te pytania w tekście: Polski rynek żywności ekologicznej w liczbach
Interesuje Ciebie ile wydają na żywność ekologiczną mieszkańcy europejskich krajów? Sprawdź tekst: Szwajcar wydaje rocznie na eko żywność 189 Euro. Polak… 3 Euro.
oprac. Karol Przybylak Follow @KarolPrzybylak