Rodzaje woreczków na pieczywo. Jak przechowywać chleb, by dłużej pozostał świeży?

blank

Chleb czy bułki pakowane są dziś w piekarniach najczęściej w foliowe worki. Wiele osób jednak szuka alternatyw dla plastiku. Po pierwsze dlatego, że mamy go wokół siebie za dużo, po drugie – negatywnie wpływa on na jakość pieczywa. Jakie zatem mamy możliwości?

Worek lniany

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu świeżo wypieczony chleb owijano lnianą ściereczką. Materiał miał pomóc zachować bochenkom świeżość i chrupkość. Przez lata zapomniany, dziś wraca do łask. W Polce jest już kilka firm, które szyją lniane worki na pieczywo (nic też nie stoi na przeszkodzie, by uszyć je samodzielnie).

Sprawdź: Lniany worek na pieczywo

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Len chroni chleb przed pleśnieniem, zapewnia cyrkulację powietrza. Jest materiałem całkowicie bezpiecznym i naturalnym, nie wchodzi w interakcję z pieczywem. Sam worek łatwo utrzymać w czystości. Gdy się zabrudzi, wystarczy wrzucić go do pralki i dobrze wysuszyć.

10 sposobów na wykorzystanie czerstwego chleba

Worek bawełniany

Dobrej jakości bawełna to również świetny materiał do przechowywania pieczywa. Worek można uszyć samodzielnie lub kupić. Okazuje się bowiem, że nie jest to droga inwestycja, zwłaszcza biorąc pod uwagę jakość produktu.

W swojej ofercie bawełniane worki na pieczywo ma polska marka Sakwabag. Firma produkuje je w całości z organicznej bawełny posiadającej certyfikat GOTS. Worek ma wymiary 30 x 40 cm, a zatem pomieści jeden bochenek chleba lub kilka bułek.

Worki bawełniane na pieczywo to ekologiczna alternatywa dla plastikowych woreczków. Pozwalają na cyrkulację powietrza, dzięki czemu chleb nie pleśnieje i nie psuje się. Składniki opakowania nie przenikają też do żywności.

Bawełniane woreczki na pieczywo mają jeszcze jedną zaletę: bardzo estetycznie wyglądają. Nie tylko służą do przechowywania żywności, ale są też ciekawym elementem dekoracyjnym kuchni.

Worek na pieczywo kupisz w sklepie Biokurier w promocyjnej cenie 16 zł.

Plastik, który jest wszędzie. Jaki to ma wpływ na nasze zdrowie?

Jak przechowywać chleb?

Większość z nas codziennie sięga po pieczywo. Niestety, jest to też produkt najczęściej marnowany. Często na powierzchni chleba tworzy się pleśń, co oznacza, że był on źle przechowywany, np. w foliowym worku, który daje grzybom doskonałe warunki do rozwoju. A takie pieczywo do niczego się już nie nadaje (nie wolno też dawać go zwierzętom!). Zdarza się też, że pieczywo szybko traci swą chrupkość. Są jednak to sposoby, np. wysuszenie bułek i starcie ich na bułkę tartą lub przygotowania grzanek (są idealne do zupy pomidorowej).

Pamiętajmy również, że chleb powinien być przechowywany w suchym miejscu w temperaturze pokojowej (umieszczanie pieczywa w lodówce nie jest dobrym pomysłem). Możemy schować go do chlebaka, o ile jednak jest wykonany z naturalnych materiałów, np. drewna.

blank

6 sposobów na świeże pieczywo

  1. Pieczywo wysycha? Do worka włóż skórkę jabłka.
  2. Jeśli chcesz wydłużyć świeżość pieczywa, możesz z powodzeniem zamrozić jego nadmiar.
  3. Nie zostawiać chleba i bułek na dłużej w foliowym worku.
  4. O ile to możliwe, poproś w piekarni o zapakowanie pieczywa do własnego – bawełnianego lub lnianego – worka.
  5. Staraj się nie marnować pieczywa. Jeśli wyschnie, jest wiele sposobów na jego ponowne wykorzystanie.
  6. Nie przechowuj chleba w lodówce. W zimnie szybko czerstwieje.

Brak postów do wyświetlenia