Risotto dyniowe

składniki:

 0,5 kg dyni oczyszczonej z pestek,

30 dag ryżu do risotto (arborio),

1,5 bulionu z warzyw

2 pory lub 1 szklanka zielonego groszku,

3 łyżki tartego żółtego sera,

1 łyżka masła,

1 łyżka oliwy,

1 łyżka natki pietruszki,

1-2 ząbki czosnku.


Sposób przygotowania:

 

Dynię pokroić w kostkę, pory posiekać na półplasterki, ryż zalać wrzątkiem i po 3 minutach odsączyć. Przygotować bulion. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcze, wrzucić pory i smażyć krótko. Dodać dynię, wsypać ryż i smażyć razem ok.3 min. Wlać 2 chochle bulionu i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Gdy ryż wchłonie płyn, dolać kolejne 2 chochle bulionu itd. Wraz z ostatnią porcją bulionu, wrzucić groszek. Na koniec dodać tarty ser i natkę oraz przyprawy.

Przepis pochodzi z czasopisma “Porady na zdrowie”