składniki:
0,5 kg dyni oczyszczonej z pestek,
30 dag ryżu do risotto (arborio),
1,5 bulionu z warzyw
2 pory lub 1 szklanka zielonego groszku,
3 łyżki tartego żółtego sera,
1 łyżka masła,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka natki pietruszki,
1-2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
Dynię pokroić w kostkę, pory posiekać na półplasterki, ryż zalać wrzątkiem i po 3 minutach odsączyć. Przygotować bulion. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcze, wrzucić pory i smażyć krótko. Dodać dynię, wsypać ryż i smażyć razem ok.3 min. Wlać 2 chochle bulionu i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Gdy ryż wchłonie płyn, dolać kolejne 2 chochle bulionu itd. Wraz z ostatnią porcją bulionu, wrzucić groszek. Na koniec dodać tarty ser i natkę oraz przyprawy.
Przepis pochodzi z czasopisma „Porady na zdrowie”