Raport Inquiry. 25% wzrost sprzedaży na rynku żywności ekologicznej

 Opublikowany przez firmę badawczą Inquiry Raport pt. „Rynek żywności ekologicznej w Polsce 2011” potwierdza pozytywne informacje spływające z innych źródeł, choć szacowana wielkość rynku żywności ekologicznej różni się od prezentowanych przez inne źródła.

 

Jak pisze Puls Biznesu, analitycy Inquiry zwracają uwagę na 25 proc. wzrost sprzedaży, której wartość kształtuje się obecnie na poziomie 375 mln złotych (w 2010 r. było to 300 mln). Według prognoz podobna tendencja wzrostowa ma się utrzymać także w 2012 roku, a w 2015 polski rynek żywności ekologicznej może być nawet dwukrotnie większy niż obecnie.

Przeczytaj także:

 

Przytaczane przez agencję Inquiry wyniki różnią się i są bardziej optymistyczne niż te, które opublikował Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach szacujący wartość polskiego rynku żywności ekologicznej na 50 mln Euro czyli około 224 mln złotych.
Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

 

O ile analitycy i naukowcy zgadzają się co dotempa wzrostu sprzedaży żywności EKO, to trzeba zauważyć, że podawane przez nich wielkości rynku różnią się znacznie. Trudności w zmierzeniu potencjału rynku wiążą się z bardzo dużym rozdrobnieniem oraz bardzo trudną „mierzalnością” wielkości sprzedaży bezpośredniej.

 

źródło: Puls Biznesu / Inquiry

Szukasz informacji o rynku żywności ekologicznej? Sprawdź dział BIO HANDEL

 

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!



Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym