Po raczej umiarkowanym wzroście w poprzednich latach, amerykańskie i europejskie rynki żywności ekologicznej znów rosną szybko. Jako przykład mogą służyć Francja i Szwecja cieszące się 11% wzrostem. W Holandii ekorynek wzrósł o 17%.
Dynamicznie rozwija się także największy europejski rynek żywności ekologicznej, czyli rynek niemiecki. Według Związku Producentów Żywności Ekologicznej (BÖLW) obroty w sektorze produktów ekologicznych w roku 2011 w Niemczech wzrosły o 9 %, z 6,02 do 6,6 miliardów euro. Udział produktów ekologicznych w rynku artykułów spożywczych wzrósł do 3,7 %. Już w pierwszych sześciu miesiącach roku 2012 w Niemczech oddano do użytku 25 nowych supermarketów oferujących produkty ekologiczne lub wskutek ich przeniesienia powiększono ich powierzchnię handlową.
W najbliższych dniach prezentować będziemy krótkie raporty dotyczące sytuacji na rynku ekologicznym w europejskich krajach. Przygotowane zostały one przez pracowników norymberskich Targów BioFach, które odbędą się w dniach od 13 do 16 lutego 2013 roku. BioFach to wiodące na świecie targi prezentujące produkty ekologiczne.