Raport: Atlas Mięsa – fakty i liczby o zwierzętach, które spożywamy

Raport “Meat Atlas – Facts and figures about the animals we eat” (Atlas mięsa –fakty i dane na temat zwierząt, które zjadamy) naświetla problem wpływu  produkcji mięsa i nabiału na środowisko. Jego celem raportu jest doprowadzenie do debaty nad lepszej, bezpieczniejszej  bardziej chroniącej środowisko produkcji żywności  oraz rolnictwia.

The Meat Atlas naświetla problem wpływu produkcji mięsa i nabiału, a celem raportu jest doprowadzenie do debaty nad lepszej, bezpieczniejszej  bardziej chroniącej środowisko produkcji żywności  oraz rolnictwie.

Publikacja jest darmowa i  można ją pobrać ze strony: www.boell.de

Jedzenie to konieczność, tego nie da się zakwestionować. Jednak to, co jemy lub czego nie spożywamy jest już wyborem bardzo indywidualnym. Satysfakcję dają decyzje etyczne, a są i twierdzenia oraz prywatne obawy o bardzo politycznym charakterze. Odkąd ludzie są co raz bardziej oddzieleni od procesu powstawania żywności, która znajduje się później na ich talerzach, odpowiedzialna konsumpcja żywności to coś, na co więcej ludzi zaczyna zwracać uwagę.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Publikacja odpowiada na wiele pytań. Opracowana została przez  Heinrich Böll Foundation oraz organizację Friends of the Earth Europe z Brukseli

Przykładowe tytuły rozdziałów to:

  • Rosnący rynek globalny
  • Koncentracja: ekonomia o wielkiej skali, mniej różnorodności
  • Produkcja mięsa: przemysł rzeźny
  • Jasny róż w chłodziarce
  • Wolny handel a bezpieczeństwo żywności
  • Ukryty koszt steku
  • Dlaczego farmy zabijają ryby: utrata bioróżnorodności ziemi i wody
  • Planeta uboga w gatunki
  • Antybiotyki: hodowla superbakterii
  • Kiedy zbiornik z paliwem będzie pusty
  • Zboża w paszach
  • Alarm w sojowym imperium Ameryki Łacińskiej
  • Klimatyczny koszt hodowli bydła
  • Hodowla w lasach deszczowych
  • Glifosat w twoim burgerze
  • Nadmiar drobiu: kurczaki prowadzą
  • Gdzie hodowla kurczaków to zajęcie kobiet
  • Importowane skrzydełka rujnują firmy Zachodniej Afryki
  • Niepokój rozwiniętego świata
  • Pół miliarda konsumentów z nowej klasy średniej od Rio po Szanghaj
  • Miejskie hodowle zwierząt
  • Zmiana zarośli we wroga
  • W poszukiwaniu dobrego jedzenia
  • Wegetarianizm: wiele źródeł, wiele rodzajów
  • Co robić i jak to robić: indywidualnie i w grupie
  • Bardziej zielona polityka w Europie

Komentarz redakcyjny:

O problemach poruszanych w raporcie “Meat Atlas” mówi co raz więcej osób, instytucji. Starają się dotrzeć do świadomości ludzi poprzez różnego rodzaju projekty, czy filmy dokumentalne, jak na przykład „Food”. To 30-minutowy film dokumentalny, który pokazuje, jak to zapotrzebowanie na coraz tańszą żywność radykalnie zmienia cały łańcuch dostaw żywności. Dziś produkcja żywności skupia się wokół efektywności, możliwości wytwarzania więcej za mniej. Konsekwencje tego sposobu myślenia są szerokie i dalekosiężne …

Dziennikarka stacji KPBS z San Diego – Joanne Faryon mówi:

„Łańcuch żywnościowy nie wygląda jak dawniej.” Ryby drapieżne nie jedzą innych ryb,  bydło je bardzo mało trawy, która jest jego naturalnym pokarmem. Zamiast tego krowa je kukurydzę, kurczaki i ryby podobnie, a ryby hodowlane jedzą krowy i drób… Analogicznie świeże produkty jak owoce i warzywa sprzedawane są przede wszystkim na rynkach zagranicznych…”

 

Małgorzata Górska

źródła:
http://www.organic-market.info/web/News_in_brief/Consumer_Behaviour/Meat_Atlas_%E2%80%93_Facts_and_figures_about_animals_we_eat/176/181/0/16044.html

http://www.boell.de/en/2014/01/07/meat-atlas

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/01/11/food-documentary.aspx