Teraz czytasz...
Pudding ryżowy z owocami i biszkoptami
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Pudding ryżowy z owocami i biszkoptami

Agnieszka Gotówka
pudding

Pudding ryżowy to szybki deser, który z przyjemnością zje cała rodzina. Można go przygotować na kilka sposobów, w zależności od preferowanych smaków i dostępnych składników. Mamy dla Was dwa inspirujące przepisy.

Pudding. Co to jest?

Jeśli jesteście zainteresowani wyłącznie przepisem, pomińcie ten akapit. Jeśli jednak jesteście ciekawi, co to jest pudding i skąd pochodzi, zapraszamy do lektury!

Pudding to przysmak Brytyjczyków znany od wieków. Najczęściej przygotowuje się go w wersji słodkiej, ale i nierzadko wytrawnej (tak zresztą przygotowywany był pierwotnie).

Nie bez powodu budzi skojarzenia z dobrze nam znanym budyniem, jednak różni się od niego składem (pudding zawiera więcej składników, przez co jest bardziej sycący). Serwuje się go na zimno i nierzadko dodaje się do niego nasiona chia, owoce, miód (polecamy miód ekologiczny) lub orzechy.

W Wielkiej Brytanii wyróżnia się ponadto:

  • Yorkshire pudding – dodatek do dania głównego, zwłaszcza do pieczeni z sosem; piecze się go w foremkach jak babeczki i przygotowuje się z ciasta naleśnikowego.
  • Christmas pudding – tradycyjne bożonarodzeniowe danie przygotowywane z suszonych owoców i orzechów z dodatkiem przypraw, a także tłuszczu, mąki, bułki tartej i alkoholu (najczęściej sherry lub brandy); podobnie jak nasz piernik staropolski, Christmas pudding robi się na długo przed świętami, by danie miało czas dojrzeć.
  • Black pudding – odpowiednik naszej kaszanki (zamiast kaszy ich składnikiem są płatki owsiane), alternatywą jest white pudding, który nie zawiera krwi.

→ Zobacz przepis na pudding z nasionami chia (bezglutenowy)

Pudding: przepis

Składniki:

  • 100 g płatków ryżowych
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 puszka pulpy z mango (400g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z 1 limonki
  • listki mięty
  • kilka malin
  • malutkie biszkopty

Przygotowanie:

  • Płatki ryżowe zalej mlekiem kokosowym, dodaj cukier waniliowy i zagotuj.
  • Gotuj aż zrobi się kleik, odstaw do ostudzenia.
  • Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w małej ilości wody.
  • Pulpę  z mango zagotuj, dodaj mąkę ziemniaczaną i zagotuj ponownie.
  • Odstaw do ostudzenia.
  • Mango obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj sok z limonki i wymieszaj.
  • W pucharkach wyłóż: płatki ryżowe z mlekiem, pulpę, ułóż małe biszkopty i owoce według upodobania.
  • Udekoruj malinami i miętą.

Przepis opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki„.

→ Zobacz przepis na pudding z kaszy jaglanej z malinami

Czytaliście już najnowszy numer Biokuriera? Jeśli nie, macie ku temu okazję, bo nasza gazeta wychodzi też w wersji on-line. Zachęcamy również do prenumeraty indywidualnej.

W Biokurierze znajdziecie ciekawe artykuły, przegląd artykułów ekologicznych, jak również ciekawe i inspirujące przepisy. Wśród najnowszych są przepisy na:

  • ziołowe falafele,
  • pastę z selera,
  • jaglankę owocową,
  • placuszki warzywne.

→  Zobacz przepis na tort żurawinowy

Przepis na pudding ryżowy z malinami

  • 200 g białego ryżu (dwie torebki),
  • 1 l mleka lub napoju roślinnego,
  • 1 obrana gruszka (pozbawiona gniazd, pokrojona na mniejsze kawałki),
  • skórka z 1 cytryny (najlepiej ekologicznej),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • ¼ kubka cukru,
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii,
  • 1-2 łyżki amaretto lub innego likieru migdałowego,
  • 1 kubek mrożonych malin,
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania 1,5 l miseczki lub formy.

Przygotowanie:

  • Maliny wyciągnij z zamrażarki, odłóż kilka sztuk całych owoców do dekoracji.
  • W ok. 3 l garnku zagotuj mleko z otartą skórką cytrynową.
  • Do gotującego się mleka dodaj wcześniej wypłukany ryż i gotuj 10 minut.
  • Dodaj gruszkę i gotuj ok. 20 min ciągle mieszając, aż ryż stanie się gęsty.
  • Zdejmij ryż z ognia, stopniowo dodawaj cukier (żeby nie przesłodzić) oraz amaretto.
  • Przygotuj miseczkę, natłuść jej wnętrze, odlej nadmiar oleju.
  • Przełóż gorący ryż do miseczki, wygładź jego powierzchnię, wystudź do temperatury pokojowej, wstaw do lodówki na ok. 2 h.
  • Przed podaniem na 1 min  zanurz miseczkę w garnku z gorącą wodą, po czym odwróciwszy ją, wyłóż pudding na talerz.
  • Rozmrożone maliny wymieszaj mikserem z dodatkiem cukru (1-2 łyżki), polej pudding.
  • Udekoruj jego wierzch całymi malinami i posyp cukrem pudrem.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.