Pudding ryżowy z malinami


Składniki:

200 g białego ryżu (dwie torebki), użyłam długoziarnistego bo taki miałam
1 litr mleka BIO (użyłam 3 kubki ryżowego i 1 kubek migdałowo-ryżowego)
1 gruszka, obrana, pozbawiona gniazd, pokrojona na mniejsze kawałki
skórka z 1 cytryny (najlepiej ekologicznej)
2 łyżki soku z cytryny (kwestia smaku)
¼ kubka cukru
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
1-2 łyżki amaretto lub innego likieru migdałowego
1 kubek mrożonych malin
1 łyżka oleju bezsmakowego lub migdałowego do wysmarowania 1,5l miseczki czy formy

 

Sposób przygotowania:

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przygotowanie:

Maliny wyciągnąć z zamrażarki, odłożyć kilka sztuk całych owoców
W ok. 3 l garnku zagotować mleko z otartą skórką cytrynową
Do gotującego się mleka dodać wcześniej wypłukany ryż i gotować 10 minut.
Dodać gruszkę i gotować ok. 20 minut ciągle mieszając, aż ryż stanie się gęsty, jak krem
Zdjąć ryż z ognia, stopniowo dodawać cukier (żeby nie przesłodzić) oraz amaretto
Przygotować miseczkę, natłuścić jej wnętrze, odlać olej, którego jest za dużo
Przełożyć gorący ryż do miseczki, wygładzić jego powierzchnię, wystudzić do temperatury pokojowej, wstawić do lodówki na ok. dwie godziny przed podaniem
Przed podaniem, zanurzyć miseczkę w garnku z gorącą wodę, dosłownie na minutę, po czym odwróciwszy ją wyłożyć pudding na talerz
Rozmrożone maliny wymieszać mikserem z dodatkiem cukru (1-2łyżki), polać z góry nasz pudding. Ustroić jego wierzch całymi malinami, posypać cukrem pudrem

Wskazówki:
Ryż można ugotować na mleku krowim. Czas gotowania może się wydłużyć do 35 minut w zależności od rodzaju ryżu i mleka.
Mleko ryżowe jest słodkie więc 1/4 kubka cukru jest bardzo wystarczająca. Przy użyciu mleka krowiego można zwiększyć ilość cukru nawet do 3/4 kubka ale osobiście polecam ograniczać ten produkt:)
Jeśli zamierzamy zjeść ryż zaraz po ugotowaniu, wyłożyć go łyżką na talerz i polać malinami. Do polania puddingu można użyć także dżem lub konfiturę malinową, wcześniej podgrzane.
Gruszka powinna być bardzo dojrzała jeśli chcemy, aby rozpuściła się podczas gotowania. Mniej dojrzałe gruszki (takiej użyłam) kroimy na drobniejszą kostkę i potem znajdujemy jej kawałki w naszym ryżu 🙂

autorka przepisu: Katarzyna Jankowska ( autorka bloga: http://mamaalergikagotuje.blogspot.com/ )

 


Podziel się z nami przepisem kulinarnym z produktów ekologicznych! Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

Co miesiąc losujemy nagrodę niespodziankę!


 

 

Brak postów do wyświetlenia