Jak przygotowywać ryby? Warto pamiętać o killku elementach, które pomogą nam odnieść kulinarny sukces. Jak ugotować rybę w całości? Jak oczyścić ją wewnątrz? Jakie ciasto wykorzystać przy smażeniu ryb? Zapraszamy do lektury
1. Jakie ciasto do smażenia ryb?
Jeżeli zamierzasz smażyć ryby w cieście, pamiętaj, że musi być ono znacznie gęściejsze niż to przygotowywane do smażenia np. naleśników. By było smaczne, dodaj do niego przyprawy: słodką i ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, świeże lub suszone zioła, sól, pieprz. Obtaczaj ryby w aromatycznym cieście i smaż na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
2. Jak ugotować rybę w całości?
By przygotować gotowaną rybę i nie martwić się, że się rozgotuje i rozsypie, wystarczy, że surową rybę obwiążesz ściśle sznurkiem lub grubą nicią. Taki zabieg sprawi, że ryba nie zmieni swojego kształtu. Czas gotowania ryby to około 15-20 minut na każdy kilogram mięsa. Dodatkowo tuż po zagotowaniu wody warto zmniejszyć ogień, by ryba gotowała się delikatnie i powoli.
Możesz także wyłożyć garnek folią aluminiową, gdy ryba będzie ugotowana, wystarczy, że podniesiesz folię: wywar pozostanie w garnku, a ryba na folii.
3. Zostały Ci usmażone ryby? Zrób marynatę!
Gdy usmażyłeś zbyt dużo ryb, możesz przygotować dla nich marynatę, która przedłuży ich świeżość i nada im nowego smaku. Marynatę możesz przygotować używając szklanki octu winnego i szklanki wody z dodatkiem: łyżeczki cukru, soli i ulubionych przypraw, np. kolendry, pieprzu, estragonu, ziela angielskiego, rozmarynu, tymianku. Składniki połącz i gotuj chwilkę pod przykryciem. Do słoików włóż usmażone ryby i zalej ciepłą, przecedzoną marynatą. By zalewa w słoiku ładnie wyglądała, możesz do każdego słoika wrzucić listek laurowy, listek lubczyku, kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, plasterki czosnku, cebuli, marchewki, pietruszki itp. Po 12 h ryby powinny być już dobre.
Przeczytaj także: Ekoryba na święta?
4. Jak oczyścić rybę wewnątrz?
By oczyścić rybę wewnątrz z resztek m.in. Krwi, użyj wyparzonej we wrzątku, starej szczoteczki do mycia zębów. Szczoteczka dobrze usunie zabrudzenia, zwłaszcza z miejsc trudno dostępnych.
5. Wyśmienita ryba? Sprawdź o czym pamiętać!
– Pamiętaj, że świeża ryba powinna mieć błyszczącą skórę, różowe skrzela oraz wypukłe oczy. Świeżość możesz także sprawdzić, wkładając rybę do naczynia napełnionego wodą. Gdy opadnie na dno, to jednoznaczny sygnał, że jest świeża, gdy będzie się unosić na powierzchni, lepiej jej nie jedz.
– By ryba ładnie pachniała, przed smażeniem namocz ją w mleku (ok. 2 godzin). Taki zabieg sprawi, że brzydki zapach ryby zniknie i będzie smaczniejsza.
– By ryba była aromatyczna, warto delikatnie naciąć jej skórkę i dopiero później obtoczyć ją w aromatycznym cieście lub panierce z dodatkiem ziół i przypraw. Delikatne nacięcie sprawi, że aromat dostanie się do wewnątrz. Można także zrezygnować z ciasta lub panierki i namoczyć rybę w piwie. Następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ryba będzie delikatna i smaczna.
– Podczas gotowania zupy rybnej mogą w niej pozostać małe ości. By je rozpuścić, dodaj do zupy 2-3 liście szczawiu. Jego kwas dobrze radzi sobie ościami – bez problemu je rozpuszcza.
– By śledzie z cebulą były smaczne, pamiętaj, aby warzywo uprzednio sparzyć wrzątkiem. Ten prosty zabieg zlikwiduje gorycz i ostrość cebuli. Danie będzie delikatniejsze i mniej ostre.
oprac. Magdalena Przybylak – Zdanowicz