Żurawina z gruszką i cytryną jako dodatek do mięs i serów [przepis]


Żurawina jest nam dobrze znana. Jej specyficzny smak doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi i serami. Uzupełnia dania wykwintne, jak i te codzienne. Jak przygotować ją w prosty sposób, a jednocześnie zachwycić gości?


Niezwykle pozytywny wpływ składników odżywczych zawartych w żurawinie znany jest od wielu lat. Docenia się ją zwłaszcza w profilaktyce i leczeniu zakażeń dróg moczowych, w znacznym stopniu bowiem zmniejsza ilość bakterii w układzie moczowym, a do tego osadza się na ścianach jego narządów, by tworząc specjalną „powłokę”, chroniąc ją przed osadzaniem się drobnoustrojów.

W żurawinie kryje się wiele witamin (B1, B2, C, E) oraz składników mineralnych, m.in. potas, sód, wapń, magnez, jod, żelazo.

Żurawina to również bogactwo niezwykle silnych przeciwutleniaczy. Po tego typu przekąskę powinny sięgać osoby z chorobami serca, bo pozytywnie wpływa ona na naczynia krwionośne – nie pozwala na ich zatykanie, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko powstania zakrzepów.

Przepis na żurawinę z gruszką i cytryną

Żurawina świetnie komponuje się gęsiną, drobiem oraz dziczyzną. Dobrze pasuje jako dodatek do serów.

By ją przygotować, potrzebne są:

  • 1 cytryna,
  • 1 kg żurawiny leśnej,
  • 1 kg gruszek.
  • 700 g cukru trzcinowego.
  • 1/3 szklanki wody.

Przygotuj gruszki, pokrój je na mniejsze części, podlej wodą i gotuj do miękkości.
Gdy zmiękną, dodaj cukier i utrzyj blenderem.

Dołóż żurawinę, dodaj startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny i gotuj ok. godzinę często mieszając. Nadmiar wody powinien odparować.

Jeśli żurawina jest mało słodka, można ją dosłodzić według uznania.


Tak przygotowaną żurawinę należy przechowywać w wyparzonych słoikach i poddać pasteryzacji (15 min).