Zupa krem z pieczonej marchwi [przepis]

Krem z pieczonej marchwi jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Jesień to dobry czas na wykorzystanie warzyw korzeniowych. Mają dobry smak, a przy tym są zdrowe i bardzo wartościowe. Nasza propozycja na chłodne popołudnia to zupa krem z pieczonej marchwi. Jest gęsta, pożywna i bardzo smaczna.

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub rosołu
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy
  • natka pietruszki
  • ½  opakowania serka z ogórkiem i ziołami
  • grzanki

Warzywa korzeniowe. Nie takie zwyczajne!

Zupa krem z pieczonej marchwi – jak ją przygotować?

  1. Marchewkę i pietruszkę myjemy, układamy razem z cebulą (warzyw nie obieramy) w żaroodpornym naczyniu. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku ok. 50 min w temp. 180°C. Wyjmujemy i gdy przestygną, obieramy ze skórki.
  2. Obrane warzywa zalewamy bulionem i gotujemy ok. 10 min, dodajemy przyprawy, serek i ucieramy blenderem.
  3. Zupę podajemy z ulubionymi grzankami.
Podoba Ci się to, o czym piszemy?