Zupa grzybowa z suszonym jabłkiem i quinoa

Zupa grzybowa smakuje chyba wszystkim miłośnikom leśnych darów. Kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, jest przy tym smaczna i rozgrzewa ciało w chłodne dni. A gdyby tak urozmaicić jej smak suszonym jabłkiem i quinoą? Będzie pysznie!


Sezon na grzyby już za nami. Kto lubi ich smak, z pewnością ma ich nieco w domowej spiżarni. Stanowią świetny dodatek do mięs, idealnie komponują się z gotowaną kapustą kiszoną, a zupa z nich jest smaczna i aromatyczna.

Dlaczego warto wzbogacić smak klasycznej zupy grzybowej quinoą? Powodów jest kilka. Ziarno to, zwane również kosmosą ryżową lub ryżem peruwiańskim, jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera całe mnóstwo witamin i soli mineralnych. Dostarcza organizmowi żelaza, fosforu, wapnia i miedzi. Quinoa często gości na talerzach wegetarian i wegan. Dobrze sprawdza się jako zamiennik ryżu i kaszy.

Jak przygotować zupę grzybową z suszonym jabłkiem i quinoą?

Składniki:

  • 2 litry wywaru warzywnego,
  • 40 gramów prawdziwków suszonych lub innych grzybów leśnych,
  • 2-3 suszone jabłka,
  • liść laurowy,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
  • biała cebula,
  • olej rzepakowy,
  • sól do smaku,
  • kasza quinoa bio,
  • śmietanka.

Przygotowanie:

Grzyby wypłucz na sicie i namocz w niewielkiej ilości wody. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodaj wyjęte łyżką cedzakową namoczone grzyby (powinny być miękkie). Całość duś. Wlej wywar warzywny i wodę, w której moczyły się grzyby. Dodaj suszone jabłka i przyprawy.

W innym garnku gotuj kaszę quinoa według przepisu na opakowaniu.

Z zupy wyjmij iść laurowy i ziele angielskie. Zupę zblenduj, jej smak możesz wzbogacić śmietanką. Posyp pestkami słonecznika i szczypiorkiem (opcjonalnie).


Jeżeli nie lubisz konsystencji kremu, zupę można podać bez blenowania.

Autorem przepisu jest Anita Zegadło z bloga www.azgotuj.blogspot.com.