Zielona sałatka z borówkami [przepis]

blank

Pyszna, lekka i smakowita. Świeże borówki podkręcają jej smak. Zielenina dodana do sałatki jest własnym wyborem. Można wzbogacić ją o inne liście, mikrolistki, zioła, kiełki. Ważne, by było zielono, surowo i… smacznie!

Czas przygotowania: 20 min

Składniki:
(celowo nie podaję ilości; można je wymieszać dowolnie, jak nam serce podpowie)

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
  • roszponka, rukola, można też dodać młode listki botwiny
  • borówki
  • zielone szparagi
  • papryka słodka
  • kiełki fasoli mung (domowe lub kupione stiry fry; można też zastąpić je innymi)
  • zielona pietruszka
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej/oliwa wysokiej jakości (do smaku)
  • olej kokosowy
  • pieprz/sól do smaku

Przeczytaj również: 5 faktów na temat borówki amerykańskiej

Zielona sałatka z borówkami w 4 prostych krokach

  1. Szparagi myjemy, obcinamy końcówki i smażymy na oleju kokosowym na chrupko przez ok. 5-7 min.
  2. W tym czasie na talerzu wykładamy dużą ilość zieleniny (m.in. rukoli, roszponki, młodych listków botwiny), dodajemy kiełki, pokrojoną w paseczki paprykę słodką oraz borówki.
  3. Całość skrapiamy cytryną, dodajemy oleju/oliwy. Dodajemy sól i pieprz, do smaku.
  4. Dodajemy chrupiące szparagi.

Jeśli chcemy, by sałatka była pełnowartościowym daniem, a nie dodatkiem, możemy uzupełnić ją o zgrillowane wędzone tofu.

Przepis pochodzi z najnowszego numeru Biokuriera. 

blank

Brak postów do wyświetlenia