Teraz czytasz...
Wegański makaron z cukinią, pieczarkami i papryką w sosie „śmietanowym”

Wegański makaron z cukinią, pieczarkami i papryką w sosie „śmietanowym”

Szukacie inspiracji na wegański obiad? Nie wiecie, co zaserwować na kolację? Proponujemy zdrowe i odżywcze danie dla całej rodziny – wegański makaron z warzywami w kremowym sosie. Spróbujcie!

Autorem przepisu jest Natalia Berdych, autorka bloga Vegan wrap baby.

  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki
  • 0,5 dużej cukinii
  • papryka czerwona
  • 150-200 g pieczarek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki wegańskiej śmietany
  • przyprawy: łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki kuminu, pieprz, sól

https://biokurier.pl/jedzenie/zdrowie-jedzenie/czy-weganizm-wyjdzie-nam-na-zdrowie/

Jak przygotować wegański makaron z cukinią?

  1. Pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
  2. Dodać cebulę i rozgnieciony czosnek. Przełożyć do garnka z grubym dnem.
  3. Dodać paprykę, cukinię i przyprawy.
  4. Zalać ok. 1 szkl. wody, zagotować.
  5. Dodać ciecierzycę i gotować ok. 10 min na małym ogniu.
  6. Odlać trochę sosu do szklanki i wymieszać ze śmietaną. Połączyć z resztą.
  7. Wsypać natkę pietruszki i wymieszać.
  8. Podawać z makaronem lub ziemniakami.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.