Szukacie inspiracji na wegański obiad? Nie wiecie, co zaserwować na kolację? Proponujemy zdrowe i odżywcze danie dla całej rodziny – wegański makaron z warzywami w kremowym sosie. Spróbujcie!
Autorem przepisu jest Natalia Berdych, autorka bloga Vegan wrap baby.
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki
- 0,5 dużej cukinii
- papryka czerwona
- 150-200 g pieczarek
- cebula
- ząbek czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki wegańskiej śmietany
- przyprawy: łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki kuminu, pieprz, sól
Jak przygotować wegański makaron z cukinią?
- Pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
- Dodać cebulę i rozgnieciony czosnek. Przełożyć do garnka z grubym dnem.
- Dodać paprykę, cukinię i przyprawy.
- Zalać ok. 1 szkl. wody, zagotować.
- Dodać ciecierzycę i gotować ok. 10 min na małym ogniu.
- Odlać trochę sosu do szklanki i wymieszać ze śmietaną. Połączyć z resztą.
- Wsypać natkę pietruszki i wymieszać.
- Podawać z makaronem lub ziemniakami.