Wegańska i bezglutenowa tarta bez pieczenia [przepis]


Tarty bardzo szybko zyskały na popularności. To słodycz prosta do wykonania, a przy tym smaczna i pozwalająca na wiele różnych możliwości. I choć przepisów na jej przygotowanie jest wiele, my mamy dla was coś oryginalnego. To prosta w wykonaniu tarta bez pieczenia.


Tarta bez pieczenia – jak ją przygotować?

Do wykonania spodu potrzebne są:

  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 150 ml tahini
  • 2 łyżki karobu
  • szklanka mąki kokosowej
  • pół szklanki namoczonych i odsączonych daktyli
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki oleju kokosowego

Wypełnienie:

  • 2 bezglutenowe budynie waniliowe
  • łyżeczka agar agar
  • 500 ml mleka ryżowego
  • owoce do dekoracji

Muffinki ze szpinakiem i bananami [przepis]

Wykonanie:

Składniki na spód tarty dokładnie mielimy w robocie kuchennym lub blenderze kielichowym. Ciasto powinno przyklejać się do rąk i nie zawierać grudek. Taką masą wyklejamy formę do tarty tak, aby spód i boki miały grubość ok. 1,5 cm. Wkładamy do lodówki na 4 godziny.

Po tym czasie przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak używamy mniej mleka (0,5 l na 2 op.). Do ugotowanego budyniu dosypujemy agar agar i mieszamy dokładnie. Jeszcze ciepły wylewamy na wychłodzony spód tarty. Po 20 minutach wkładamy do lodówki na kolejne 4-5 godzin. Dekorujemy owocami do smaku.