Takie połączenie może zdziwić. A jednak! Lekko kwaśne w smaku jabłko świetnie łączy się ze smakiem kaszanki, a wszystko dopełnia maślany kruchy spód. Takie danie warto zaserwować na obiad lub wczesną kolację.
Czas przygotowania: 30 min (+ czas chłodzenia i mrożenia)
Czas pieczenia: 30 min
Forma do tarty o średnicy 18 cm
Tarta z jabłkami i kaszanką – lista składników
Kruchy spód:
- 250 g mąki
- 130 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
- szczypta cukru
- 1 jajko
- 1–2 łyżki zimnego mleka
Nadzienie:
- 2 duże jabłka winne
- 140 g masła
- 80 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 kaszanki (każda o długości ok. 12 cm)
- 1 duża cebula (pokrojona w cienkie plasterki)
- sól, pieprz
- listki świeżego tymianku (opcjonalnie)
Jak przygotować tartę z jabłkami i kaszanką?
Wysypujemy mąkę na blat, na środku robimy dołek, do którego wkładamy masło. Dodajemy sól, cukier, wbijamy jajko, mieszamy palcami, łącząc składniki na gładką masę. Zagarniamy mąkę i ugniatamy, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Dodajemy mleko, delikatnie mieszając palcami. Ciasto krótko wyrabiamy. Powinno być gładkie i zwarte. Formujemy w dysk, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 h.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm, wylepiamy nim spód i brzegi formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy spód w kilku miejscach, wstawiamy do zamrażalnika (musi całkowicie stwardnieć). Pieczemy w nagrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 20 min, aż będzie lekko złociste. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy każde na 6–8 części. Na patelni roztapiamy 60 g masła, wrzucamy jabłka i cukier, wlewamy sok z cytryny. Smażymy na średnim ogniu przez 10 min na złoto, wykładamy na talerz.
Na tej samej patelni roztapiamy 20 g masła, wrzucamy cebulę i wsypujemy resztę cukru, smażymy na małym ogniu przez 20 min, pod koniec wlewamy 2 łyżki wody. Przekładamy do miseczki. Na osobnej patelni podgrzewamy na bardzo małym ogniu resztę masła i olej, wkładamy kaszankę i smażymy przez 4–5 minut, przekładamy na talerz.
Na spodzie tarty rozkładamy cebulę, na niej ustawiamy pionowo kaszankę pokrojoną na grube kawałki, pomiędzy nimi układamy kawałki jabłka, podgrzewamy w piekarniku przez 10 min. Posypujemy listkami świeżego tymianku. Podajemy natychmiast z zieloną sałatą.
A może jednak tarta na słodko?
Czemu nie 🙂 Polecamy Ci przepis na tartę z kajmakiem