Tarta z jabłkami i kaszanką [przepis]


Takie połączenie może zdziwić. A jednak! Lekko kwaśne w smaku jabłko świetnie łączy się ze smakiem kaszanki, a wszystko dopełnia maślany kruchy spód. Takie danie warto zaserwować na obiad lub wczesną kolację. 


Czas przygotowania: 30 min (+ czas chłodzenia i mrożenia)
Czas pieczenia: 30 min
Forma do tarty o średnicy 18 cm

Warzywa korzeniowe. Nie takie zwyczajne!

Tarta z jabłkami i kaszanką – lista składników

Kruchy spód:

  • 250 g mąki
  • 130 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 1–2 łyżki zimnego mleka

Nadzienie:

  • 2 duże jabłka winne
  • 140 g masła
  • 80 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 kaszanki (każda o długości ok. 12 cm)
  • 1 duża cebula (pokrojona w cienkie plasterki)
  • sól, pieprz
  • listki świeżego tymianku (opcjonalnie)

Stare jabłonie – 5 najlepszych odmian

Jak przygotować tartę z jabłkami i kaszanką?

Wysypujemy mąkę na blat, na środku robimy dołek, do którego wkładamy masło. Dodajemy sól, cukier, wbijamy jajko, mieszamy palcami, łącząc składniki na gładką masę. Zagarniamy mąkę i ugniatamy, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Dodajemy mleko, delikatnie mieszając palcami. Ciasto krótko wyrabiamy. Powinno być gładkie i zwarte. Formujemy w dysk, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 h.

Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm, wylepiamy nim spód i brzegi formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy spód w kilku miejscach, wstawiamy do zamrażalnika (musi całkowicie stwardnieć). Pieczemy w nagrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 20 min, aż będzie lekko złociste. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

Obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy każde na 6–8 części. Na patelni roztapiamy 60 g masła, wrzucamy jabłka i cukier, wlewamy sok z cytryny. Smażymy na średnim ogniu przez 10 min na złoto, wykładamy na talerz.

Na tej samej patelni roztapiamy 20 g masła, wrzucamy cebulę i wsypujemy resztę cukru, smażymy na małym ogniu przez 20 min, pod koniec wlewamy 2 łyżki wody. Przekładamy do miseczki. Na osobnej patelni podgrzewamy na bardzo małym ogniu resztę masła i olej, wkładamy kaszankę i smażymy przez 4–5 minut, przekładamy na talerz.


Na spodzie tarty rozkładamy cebulę, na niej ustawiamy pionowo kaszankę pokrojoną na grube kawałki, pomiędzy nimi układamy kawałki jabłka, podgrzewamy w piekarniku przez 10 min. Posypujemy listkami świeżego tymianku. Podajemy natychmiast z zieloną sałatą.