Tabbouleh. Przepis na witaminową bombę!

Tabbouleh to świetna propozycja na pożywne drugie śniadanie.

Tabbouleh to arabska sałatka nie tylko łatwa w wykonaniu, ale też niskokaloryczna bomba witaminowa. Jest idealna nie tylko latem. Witamin i minerałów może dostarczać przez cały rok, ponieważ składniki na tę sałatkę są łatwo dostępne bez ograniczeń sezonowych.


Czas przygotowania: 15 min

Składniki (dla 6–8 osób)

  • 5 łyżek (50 g) drobnej albo średniej kaszy z pszenicy bulgur (można ją namoczyć przez kilkanaście minut przed odsączeniem)
  • 3–4 duże pomidory (ok. 700 g) pokrojone w małą kostkę
  • 2 pęczki szczypiorku albo szczypioru dymki pokrojone cieniutko
  • 4–5 pęczków natki pietruszki (ok. 500 g), bez łodyg, samych listków, umytych, dokładnie osuszonych
  • 3 kubki listków mięty, po umyciu dokładnie osuszonych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki
  • sok z 1,5 cytryny
  • 170 ml oliwy extra virgin
  • 6 główek sałaty rzymskiej (umytych, osuszonych, podzielonych na ćwiartki)

Kasza gryczana i 5 faktów na jej temat

Tabbouleh – sposób przygotowania

  1. Kaszę dokładnie płuczemy, odcedzamy na sitku, przekładamy do miski, mieszamy co jakiś czas, żeby zmiękła i spęczniała.
  2. Pokrojone pomidory odsączamy z soku na sicie.
  3. Osuszone zioła kroimy drobniutko bardzo ostrym nożem. Przekładamy odsączone pomidory do miski, dodajemy szczypior i zioła.
  4. Posypujemy kaszą bulgur i przyprawami, doprawiamy solą do smaku. Dodajemy sok z cytryny i oliwę, próbujemy i w razie potrzeby dodatkowo doprawiamy.
  5. Podajemy natychmiast, najlepiej z ćwiartkami sałaty ułożonymi na talerzu.