Świąteczne ciasto dyniowe [dla osób na diecie bezmlecznej]


Świąteczne ciasto dyniowe jest smaczne, pożywne i idealne dla osób na diecie bezmlecznej gdyż zamiast masła zastosowaliśmy olej kokosowy. Smacznego!


Składniki:

(na ciasto)

  • 1szklanka mąki orkiszowej typ 1850
  • 1/2 szklanki mąki z samopszy
  •  125g oleju kokosowego bio   (rafinowanego)
  • 100g cukru kokosowego   lub trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

(na dyniowe nadzienie)

  • 3-4 łyżki kwaśnych powideł np. z czarnej porzeczki
  • 1 nieduża (ok. 1kg) dynia hokkaido
  • 3 łyżki kaszki orkiszowej
  • 2 łyżki budyniu morelowego   (proszku budyniowego)
  • ½ szklanki napoju ryżowego
  • 50 g cukru kokosowego  (na kruszonkę)
  • 125g oleju kokosowego (rafinowanego)
  • 100g cukru trzcinowego
  • ¾ szklanki mąki orkiszowej typ 500 lub 700

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto dobrze wyrabiamy na jednolitą masę i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia na ok.2 godziny.

Dynię umyć, oczyścić z pestek, (można pozostawić skórkę) pokroić i w niewielkiej ilości wody ugotować.

Po ostudzeniu odlewamy nadmiar wody, i blendujemy z dodatkiem napoju ryżowego, kaszki orkiszowej i budyniu oraz cukru kokosowego.


Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy i wykładamy w tortownicy (wcześniej posmarowanej olejem kokosowym i posypanej bułką tartą) – smarujemy powidłami i wykładamy masę dyniową.

Górę posypujemy kruszonką.Pieczemy ok. godziny do zrumienienia w temperaturze 160-170 stopni.

Świąteczne ciasto dyniowe gotowe! 🙂


Przepis nadesłała: Agnieszka Szeffler – Grudkowska