Sos z pieczonej papryki [przepis]

Sos z pieczonej papryki

Sos z pieczonej papryki smakuje i pachnie obłędnie. Jego przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu, a jako dodatek do sałatek i dań z grilla sprawdzi się doskonale.

Sos z pieczonej papryki – zastosowanie

Sos z czerwonej papryki stanowi bardzo dobre uzupełnienie domowych sałatek. Dobrze smakuje z rukolą i szpinakiem. Jest też świetnym dodatkiem do dań mięsnych, zwłaszcza grillowanych.

Przepis na sos z pieczonej papryki pojawi się w najnowszym numerze Biokuriera, w którym przeczytacie wiele ciekawostek na temat papryki.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Zachęcamy Was również do prenumeraty naszego pisma! To gwarancja tego, że w Waszych skrzynkach co trzy miesiące pojawi się gazeta z wieloma ciekawostkami, inspirującymi przepisami oraz newsami z branży eko. Dzielimy się wiedzą i podpowiadamy, jak żyć zdrowo i w zgodzie z naturą.

Sos z pieczonej papryki

Sos z pieczonej papryki

Autorami przepisu na sos z pieczonej papryki są Joanna i Michał Litwińscy.
Porcje 3

Składniki
  

  • 2-3 czerwone papryki ok. 0,5 kg
  • kilka ząbków nieobranego czosnku ok. 20 g
  • ¼ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego 
  • 100 g młodego szpinaku, rukoli lub dowolnej sałaty

Przygotowanie
 

  • Piekarnik nagrzać do 200°C, tryb góra-dół bez termoobiegu.
  • Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i ułożyć na blasze razem z ząbkami czosnku.
  • Piec przez około 20 min. Po tym czasie wyjąć czosnek, a papryki przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 20 min.
  • Paprykę włożyć do miski i szczelnie zakryć. Po 15 min obrać ze skórki (po upieczeniu robi się to bardzo łatwo).
  • Czosnek wycisnąć z łupiny.
  • Wszystkie składniki (oprócz szpinaku/rukoli) połączyć i zmiksować na gładką masę.
  • Przygotowanym sosem polać umyty szpinak lub rukolę i delikatnie połączyć.

Brak postów do wyświetlenia