Sałatka z quinoa z ziołami i borówkami

Sałatka z quinoa? Brzmi pysznie i zdrowo! I tak w rzeczywistości jest, bo nasza dzisiejsza propozycja to połączenie wielu smaków. Idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie lub lekki obiad.


Quinoa, zwana też komosą ryżowa, jest doskonałym źródłem białka wysokiej jakości. Zwiera również lizynę, która wspomaga budowę chrząstek, stąd jest pożądana w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Świetnie smakuje w sałatkach, dobrze komponuje się z różnymi składnikami. Moja dzisiejsza propozycja bazuje na prostych produktach dostępnych przez cały rok.

Zainspiruj się na zimę! Zobacz, jak przygotować zupa grzybową z suszonym jabłkiem i quinoa

Przepis na sałatkę z quinoa z ziołami i borówkami

  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas gotowania quinoa: 15 minut

Składniki (6 porcji):

  • 300 g quinoa
  • 1 czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 100 g fety
  • 5-6 fig, pokrojonych na kawałki
  • garść borówek
  • 80 g grubo pokrojonych migdałów blanszowanych
  • garść posiekanych liści kolendry, natki pietruszki i mięty

Dressing:

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • ½ łyżki miodu płynnego
  • 2-3 łyżki oliwy virgin
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu

Przygotowanie:

Ugotuj komosę. Najpierw przelej ją na sitku wrzątkiem, potem ugotuj w proporcjach 1:2 (kubek komosy na 2 kubki wody), zestaw z ognia i zostaw na 10 minut, żeby doszła. Wystudź, najlepiej wykładając ją na duży talerz. Wymieszaj składniki dressingu, dodaj składniki sałatki do wystudzonej quinoa, polej dressingiem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.