Teraz czytasz...
Rozgrzewająca zupa-krem z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Rozgrzewająca zupa-krem z pieczonej marchwi z imbirem i mlekiem kokosowym [przepis]

Rozgrzewająca zupa jest idealna na zimę, a jeśli przygotujemy ją z marchwi, zapewnimy sobie dodatkową moc witamin. Jest to warzywo nadal niedocenione, a szkoda, bo ma wiele zalet.

Marchew można wykorzystać na wiele sposobów. Stanowi dodatek do słodkich ciast, słonych tart, zup i sałatek. Do tego jest tania i dostępna przez cały rok.

Rozgrzewająca zupa z marchwi jest doskonała, nie tylko zimą. Można przyprawić ją pikantnie i będzie idealna na chłodnie dni, można też zrobić ją w wersji łagodnej, a zadziała na układ trawienny kojąco i przyjemnie nasyci.

Jak przygotować rozgrzewającą zupę-krem z pieczonej marchwi?

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 60 minut

Składniki (dla 4-6 osób)

  • 1,5 kg marchwi, obranej, pokrojonej na ćwiartki albo szóstki,
  • oliwa,
  • 4-5 dużych ząbków czosnku w łupinie,
  • 1,5 cm kawałek świeżego imbiru, startego na tarce,
  • 1,5 l bulionu warzywnego w dwóch porcjach,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki chilli,
  • sól, pieprz,
  • 350 ml mleczka kokosowego.

Przygotowanie:

Pokrojoną marchew ułóż na blaszce, posyp ją lekko solą i pieprzem, skrop obficie i obtocz każdy kawałek w oliwie. Pomiędzy kawałkami marchwi umieść ząbki czosnku w łupinie. Piecz w 200°C przez około 40 minut, co jakiś czas przewracając kawałki marchwi, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana. Ostudź.

Zblenduj marchew z miąższem wyciśniętym z łupinek upieczonego czosnku, dodawaj pierwszą połowę bulionu porcjami, ciągle mieszając. Przełóż puree do garnka, dodaj drugą część bulionu i wszystkie przyprawy, podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie bulgotać. Zmniejsz trochę ogień i wolno wlewaj mleczko kokosowe, dobrze podgrzej na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym chlebem wiejskim.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.