Roladki z bakłażana z pastą orzechowo-twarogową [przepis]

Roladki z bakłażana z pastą orzechowo-twarogową mogą stanowić smaczną przekąskę, ale i danie główne. Są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Przepisem na to danie podzieliła się nasza Czytelniczka, Aleksandra Sadłowska.

Bakłażan znany jest pod wieloma nazwami. Psianka podłużna, oberżyna, gruszka miłości – to tylko niektóre z nich. Warzywo to ma sprężystą skórkę i delikatny w smaku miąższ.

Bakłażan to z botanicznego punktu widzenia owoc, a dokładniej – jagoda.

Mimo iż bakłażan znany był w Polsce już w XVI w., jego walory smakowe poznano dopiero 300 lat później. W Europie wypromowali go Włosi, popularyzując ich uprawę.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Bakłażan ma niewiele kalorii, w 90 proc. składa się z wody. W swoim składzie zawiera potas, wapń i magnez. Jest równie cennym źródłem błonnika. To czynni go warzywem bardzo cennym dla zdrowia. Poprawia przemianę materii, obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom krążenia. Właśnie z tego powodu bakłażany są często serwowane jako dodatek do tłustych mięs (błonnik hamuje proces biosyntezy cholesterolu w wątrobie).

Skóra bakłażana zawiera związki fenolowe, a wśród nich antocyjany, będące silnym przeciwutleniaczem.

Jak przygotować roladki z bakłażana z pastą orzechowo-twarogową?

Składniki:

  • 1 duży bakłażan,
  • bio oliwa z oliwek
  • sól himalajska
  • 200g twarożku kanapkowo-sernikowego
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz czarny do smaku
  • ziarna granatu i listki kolendry do dekoracji
  • wykałaczki

Umyj bakłażana i pokrój w cienkie plastry. Rozłóż je pojedynczo i zasyp solą himalajską. Kiedy na plastrach pojawi się rosa, usuń ją ręcznikiem papierowym, a następnie natrzyj bakłażana oliwą. Tak przygotowane plastry grilluj lub piecz do osiągnięcia miękkości. Po przygotowaniu odłóż do wystudzenia.

Do siekacza wrzucić czosnek i świeżą kolendrę, posiekaj na drobno. Następnie dodaj twarożek, masło orzechowe, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Pastę dopraw ostrą papryką, a także solą himalajską i pieprzem.

Plastry bakłażana posmaruj przygotowaną pastą, do środka możesz dołożyć ziarenka granatu. Roladki zwiń i zepnij wykałaczkami. Podawaj ze świeżą kolendrą i granatem.

autorka przepisu: Aleksandra Sadłowska

Brak postów do wyświetlenia