Risotto z grzybami leśnymi [przepis]

blank

To danie pachnie jesienią. Jest idealne na chłodne popołudnia i wieczory. Jeśli więc zebraliście ostatnio trochę grzybów (a tych w polskich lasach nie brakuje!), przygotujcie to smaczne i pożywne risotto. 

Przepis na risotto z grzybami pochodzi najnowszej z książki Iwony Zasuwy pt. “Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok”.

blank

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

By przygotować risotto z grzybami, potrzebujesz:

  • grzyby leśne (podgrzybki, borowiki, koźlaki, raczej nie maślaki) – im więcej,
    tym lepiej
  • 1,5 szkl. ryżu arborio (najlepszy do risotto)
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta mielonej kurkumy
  • sól i pieprz (do smaku)
  • zielenina (do posypania)
  • masło klarowane lub inny tłuszcz (do smażenia)
  • opcjonalnie: 1,5 szkl. wytrawnego białego wina i 4 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych

Przeczytaj również: Czas na grzyby!

Jak przygotować risotto z grzybami leśnymi?:

  1. Ryż przygotuj nieco wcześniej: przepłucz go wielokrotnie na sicie, aż woda przestanie być mleczna. Pozostaw namoczony w świeżej wodzie, najlepiej na noc, ale kilka godzin też wystarczy.
  2. Na patelni, w niewielkiej ilości tłuszczu zeszklij cebulę poszatkowaną w zgrabną kostkę oraz 2 zmiażdżone ząbki czosnku, posól, wsyp kurkumę.
  3. Dorzuć sprawione i pokrojone w plasterki grzyby i podsmaż przez kilka minut, nieustannie mieszając.
  4. Teraz dodaj ryż i wodę (zwykle dwukrotnie większą objętość niż ryżu; być może trzeba będzie jej nieco dolać) i wymieszaj porządnie z grzybami. W bardziej wytwornej wersji dania zamień połowę wody na wino. Przykryj pokrywką i gotuj na maleńkim ogniu pod przykryciem. Nie mieszaj!
  5. Kiedy ryż będzie wystarczająco miękki (ja lubię półmiękki), dodaj świeży czosnek, sól i pieprz oraz ewentualnie płatki drożdżowe. Wymieszaj, posyp zieleniną i podawaj.

Brak postów do wyświetlenia