Puszyste racuchy bananowe. Idealne na ostatki!

W Tłusty Czwartek tradycyjnie wielu nas będzie chciało sięgnąć po pączka. Proponujemy jednak ciekawą (i smaczną!) alternatywę – racuchy bananowe. To świetna propozycja na ostatnie dni karnawału. 

Składniki (na 10 racuchów):

  • 1,5 szkl. mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 1,5 banana
  • 3/4 szkl. mleka bez laktozy lub dowolnego napoju roślinnego
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki daktyli w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej kokosowy
  • owoce
  • dżem brzoskwiniowy lub krem karobowo-sezamowy

Racuchy bananowe w 5 krokach

  1. Do miski włóż banany i dokładnie rozgnieć widelcem, aby pozbyć się grudek. Polej owoce sokiem z cytryny.
  2. Oddziel białko od żółtka.
  3. Żółtko dodaj do banana, a białko ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
  4. Przy pomocy sitka prosto na pianę przesiej mąkę z daktylami i sodą. Delikatnie mieszaj i wąskim strumieniem dodaj mleko, cały czas mieszając.
  5. Na końcu dodaj banany (masa powinna być jednolita).

Idealne racuchy nie mogą być spalone, dlatego ich przygotowanie wymaga nieco cierpliwości. Etap smażenia należy do najtrudniejszych.

Rozpuść olej kokosowy na mocno rozgrzanej patelni, następnie zmniejsz moc kuchenki o połowę i dopiero po chwili przy użyciu łyżki nakładaj ciasto.

Racuchy smaż na średnim ogniu i obracaj dopiero wtedy, kiedy ciasto delikatnie wzrośnie, a na brzegach pojawią się bąbelki powietrza. Smaż ok. 3-4 min aż do zarumienienia. Za każdym razem dodaj ok. pół łyżki oleju na nową porcję racuchów.

Racuchy bananowe podawaj z owocami, ulubionym dżemem lub kremem karobowo-sezamowym.