Pudding z kaszy jaglanej z malinami

Rozpoczyna się sezon na maliny. Te smaczne owoce są nie tylko zdrowe, ale też pozwalają na przyrządzenie wielu ciekawych potraw. Prezentujemy przepis na pudding z kaszy jaglanej z malinami. To danie idealne na początek dnia. Przekonaj się sam!

Pudding z kaszy jaglanej z malinami można przygotować bardzo szybko, dzięki czemu to ciekawa propozycja na śniadanie. Dodatek malin sprawia, że zwykła kasza nabiera wyjątkowego smaku. Danie przy tym dodaje energii w letni poranek, jednak tak samo dobrze smakuje na deser i kolację.

Przepis na pudding z kaszy jaglanej z malinami

Składniki (4 porcje):

  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 300 g malin,
  • 3-4 garści płatków migdałowych
  • 0,5 l mleka migdałowego,
  • 4 łyżki ksylitolu,
  • łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego,
  • mango.

Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą, gotujemy do uzyskania miękkości (2,5 razy więcej objętości wody niż kaszy). Po ugotowaniu blendujemy z mlekiem roślinnym i ksylitolem do momentu, aż powstanie gładka masa. Obieramy mango ze skórki i wydobywamy pestkę. Wkładamy kawałki mango do wysokiego naczynia i blendujemy. Na łyżeczce oleju kokosowego prażymy do zarumienienia płatki migdałowe.

Do docelowego naczynia wkładamy najpierw pudding z kaszy, następnie układamy całą gęstą warstwę malin i wlewamy masę z mango. Na wierzch kładziemy maliny oraz posypujemy danie płatkami migdałowymi.

Dlaczego warto jeść maliny?

Maliny to symbol lata. Gdy dojrzewają w pełnym słońcu, w lipcu można rozkoszować się ich słodkim smakiem. Owoce te są od wieków cenione w ziołolecznictwie. Są one bowiem cennym źródłem witamin (m.in. witaminy C oraz witamin z grupy B), soli mineralnych (np. żelaza, potasu, wapnia, miedzi) oraz kwasów organicznych (m.in. cytrynowego, jabłkowego). Maliny dostarczają ponadto pektyn, flawonoidów oraz garbników.

Maliny działają napotnie, są więc dobrym środkiem przeciwgorączkowym. Z kolei liście tych owoców działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz ściągająco. Hamują rozwój patogennych bakterii jelitowych. Łagodzą bóle brzucha przebiegające z biegunką.

Maliny dojrzewają w lipcu i sierpniu, choć niektóre ich odmiany owocują dopiero we wrześniu. Są to owce niezwykle delikatne, dlatego konieczne jest ich szybkie przetwarzanie. Maliny najlepiej jest zbierać o poranku, podczas suchej pogody. Nie mogą zbyt długo leżeć w łubiance.

Więcej przepisów w drukowanym Biokurierze

Przepisy kulinarne