Pstrąg z migdałami [przepis]

Pstrąg z migdałami, po hiszpańsku trucha con almendras, to uczta dla zmysłów. W jedną chwilę przeniesiesz się rozpalonej słońcem Hiszpanii. 

Pstrąg z migdałami na hiszpańską nutę

Dobrze przygotowany pstrąg to przepyszna ryba. A w towarzystwie dodatków, jak choćby migdałów, zyskuje na szlachetności.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przepis na pstrąga z migdałami podaje czytelnikom Biokuriera Monika Bień-Königsman. Nakładem Wydawnictwa Pascal wydała właśnie książkę “Entre amigos. Hiszpański przepis na szczęście”, z której dowiecie się wielu ciekawostek na temat Hiszpanii.

Pstrąg z migdałami [przepis]

Przepis pochodzi z książki "Entre amigos. Hiszpański przepis na szczęście" Moniki Bień-Konigsman.
Porcje 2

Składniki
  

  • 2 pstrągi (wyczyszczone)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki suszonych liści kopru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 50 g masła
  • szklanki obranych migdałów
  • szklanki białego wytrawnego wina
  • plastry cytryny
  • gałązki pietruszki lub kolendry

Przygotowanie
 

  • Pstrąga smarujemy dwiema łyżkami soku z cytryny.
  • Mąkę doprawiamy pieprzem i koprem i obtaczamy w niej dobrze rybę (powinna być nią cała przykryta).
  • Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy połówki migdałów i smażymy je na złoty kolor, ciągle mieszając.
  • Następnie suszymy je na ręczniku papierowym. 
  • Na patelnię kładziemy pstrąga i smażymy go na średnim ogniu, po ok. 5 minut z każdej strony (przy obracaniu ryby trzeba zachować szczególną ostrożność).
  • Zdejmujemy rybę z patelni, gdy jest usmażona na złoto.
  • Na patelnię wlewamy resztki soku z cytryny oraz białe wino i gotujemy całość bez przykrycia na sporym ogniu, tak by płyn zredukował się o połowę.
  • Dodajemy migdały i rybę i jeszcze chwilkę smażymy.
  • Danie podajemy na talerzu z kawałkami cytryny i gałązkami pietruszki lub kolendry.

Brak postów do wyświetlenia