Gofry chrupiące -idealne na majówkę!

blank

Przepis na chrupiące gofry to prawdziwy kulinarny skarb. Deser ten jest prosty to zrobienia, ale sztuką jest dobrać idealne proporcje składników i uzyskać smaczne wafle. Spróbujcie naszej receptury. Nie zawiedziecie się. 

Gofry to, obok lodów, jeden z wakacyjnych przysmaków. Latem mamy je na wyciągniecie ręki. Kupisz je w pobliżu plaż i turystycznych szlaków. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Podpowiadamy wam, jak ten sam efekt osiągnąć w swojej kuchni. I to bez sztucznych dodatków i konserwantów.

blank

Szybki przepis na gofry [chrupiące!]

Autorką przepisu i zdjęcia jest Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe Smaki" dostępnej w sklepie biokurier.pl
Przepis na chrupiące gofry ukazał się w drukowanym czasopiśmie Biokurier (2/2021).

Składniki
  

  • 1 ¾ szklanki mąki (może być pszenna ,orkiszowa, pełnoziarnista)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
  • ½ szklanki tłuszczu (stopionego masła lub oleju)
  • 2 jajka
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki substancji słodzącej (może być cukier, cukier trzcinowy lub ksylitol)

Przygotowanie
 

  • Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać mikserem.
  • Odstawić ciasto na 10 minut.
  • Ciasto nakładać na rozgrzaną gofrownicę.
  • Piec według instrukcji gofrownicy.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

blank

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przepis na chrupiące gofry pochodzi z numeru 3/2021 drukowanej wersji Biokuriera, która w nakładzie 30 000 egz dystrybuowana jest w specjalistycznych sklepach z żywnością ekologiczną. Zaprenumeruj

Brak postów do wyświetlenia