Polowy rosół wołowy [przepis]

blank

Wojskowa kuchnia kojarzy się nam z grochówką. Autorzy książki “Wojna widziana z kuchni… i kuchnia na wojnie” obalają jednak ten stereotyp. Nie tylko ciekawie opowiadają o kulinarnej rzeczywistości wojskowej, ale też dzielą się przepisami. Oto receptura na polowy rosół wołowy. 

 

blank

Polowy rosół wołowy

Przepis został opublikowany na portalu Biokurier.pl. Pochodzi z książki Krzysztofa Mroczkowskiego i Leszka Kawy "Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie", która ukazała się nakładem Wydawnictwa Gaj.
Czas przygotowania 30 min
Czas gotowania 4 hrs 30 min
Rodzaj posiłku Zupa
Porcje 2

Składniki
  

  • 70 g kości wołowych
  • 300 g mięsa wołowego bez kości
  • 10 g selera
  • 6 g pora
  • 3 g natki pietruszki
  • 120 g makaronu (najlepiej domowego)
  • 6 g soli
  • 40 g marchwi
  • 14 g pietruszki
  • przyprawy do smaku

Przygotowanie
 

  • Kości i mięso umyj w ciepłej wodzie.
  • Warzywa umyj, oczyść, opłucz i rozdrobnij.
  • Ugotuj wywar.
  • Do wywaru włóż mięso i gotuj do miękkości.
  • Dodaj przyprawy do smaku.
  • Ugotuj makaron.
  • Mięso wykorzystaj jako drugie danie. Z warzyw możesz zrobić sałatkę jarzynową.
Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Brak postów do wyświetlenia