Teraz czytasz...
Polowy rosół wołowy [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Polowy rosół wołowy [przepis]

Wojskowa kuchnia kojarzy się nam z grochówką. Autorzy książki „Wojna widziana z kuchni… i kuchnia na wojnie” obalają jednak ten stereotyp. Nie tylko ciekawie opowiadają o kulinarnej rzeczywistości wojskowej, ale też dzielą się przepisami. Oto receptura na polowy rosół wołowy. 

Polowy rosół wołowy

Przepis został opublikowany na portalu Biokurier.pl. Pochodzi z książki Krzysztofa Mroczkowskiego i Leszka Kawy "Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie", która ukazała się nakładem Wydawnictwa Gaj.
Prep Time 30 minutes
Cook Time 4 hours 30 minutes
Course Zupa
Servings 2

Składniki
  

  • 70 g kości wołowych
  • 300 g mięsa wołowego bez kości
  • 10 g selera
  • 6 g pora
  • 3 g natki pietruszki
  • 120 g makaronu (najlepiej domowego)
  • 6 g soli
  • 40 g marchwi
  • 14 g pietruszki
  • przyprawy do smaku

Przygotowanie
 

  • Kości i mięso umyj w ciepłej wodzie.
  • Warzywa umyj, oczyść, opłucz i rozdrobnij.
  • Ugotuj wywar.
  • Do wywaru włóż mięso i gotuj do miękkości.
  • Dodaj przyprawy do smaku.
  • Ugotuj makaron.
  • Mięso wykorzystaj jako drugie danie. Z warzyw możesz zrobić sałatkę jarzynową.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.