Owsianka z karmelizowanym jabłkiem i pestkami dyni [przepis]

Jeśli szukasz inspiracji na pożywne i smaczne śniadanie, dobrze trafiłeś. Dziś u nas przepis na owsiankę z karmelizowanym jabłkiem i pestkami dyni. Danie idealne dla dzieci, świetne dla dorosłych przed ciężkim dniem w pracy. Spróbujcie! 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • woda
  • syrop klonowy

Przeczytaj również: “Owsianki” Edyty Stępczyńskiej, czyli pożegnanie z nudą w kuchni [recenzja]

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Owsianka z karmelizowanym jabłkiem i pestkami dyni w 4 krokach

  1. Jabłko pokrój na kawałki, rozgrzej w garnku olej i wrzuć jabłko, dodaj do niego syrop klonowy lub cukier i smaż, cały czas mieszając, aż jabłko będzie skarmelizowane. Gdy już będzie miękkie, odłóż kilka kawałków do dekoracji.
  2. Wsyp na jabłka płatki owsiane, pestki dyni, cynamon, dodaj banana podzielonego na kawałki.
  3. Zalej całość wodą i gotuj do miękkości.
  4. Wyłóż do miseczek, udekoruj jabłkami i syropem klonowym.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Edyty Stępczyńskiej „Owsianki. 60 zaskakujących przepisów”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Gaj.

 

Brak postów do wyświetlenia