Obłędny w smaku sernik jaglany [przepis]


Kasza jaglana wraca do łask. Jest przygotowywana na wiele różnych sposobów. Stanowi bazę do wielu dań, również deserów. Proponujemy dzisiaj przepis na sernik jaglany, który swoim smakiem zachwyci nawet największych smakoszy.


Kasza jaglana ma wyjątkowy smak. Doskonale komponuje się z daniami słonymi, jak i słodkimi. Ma przy tym wiele właściwości odżywczych. Zawiera wiele witamin, zwłaszcza z grupy B, obfituje ponadto w żelazo i miedź. Jest lekkostrawna i z powodzeniem może znajdować się w jadłospisie alergików (nie zawiera glutenu). 

W kaszy jaglanej znajdziemy również krzem, który ma pozytywny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci.

Przepis na sernik jaglany

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej surowej
  • 2 kostki twarogu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g orzechów ziemnych niesolonych
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki masła

1. Orzechy ziemne zalać wrzątkiem na 5 minut i odcedzić na sicie. Posiekać drobno.
2. Kaszę jadalną ugotować i ostudzić. Przełożyć do miski.
3. Wszystkie składniki podane w przepisie przełożyć do miski i wymieszać.
4. Masę przełożyć do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec ok. 50 minut w temperaturze 170°C.
6. Wyjąć na kratkę i odstawić do ostygnięcia.