Naleśniki szpinakowe z łososiem [przepis]

Przepis na naleśniki szpinakowe z łososiem jest co prawda przeznaczony dla najmłodszych smakoszy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je na talerzach całej rodzinie. Danie sprawdzi się na śniadanie i kolację. Jest też dobrą propozycją na szybką przystawkę. 

Aby zrobić naleśniki szpinakowe z łososiem potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3–4 łyżki serka naturalnego, np. Philadelphia
  • 100 g pieczonego łososia

Naleśniki szpinakowe z łososiem w 5 prostych krokach

  1. Jajka dokładnie umyć i zanurzyć na 5 sekund we wrzątku. Wybić do metalowej miseczki i wymieszać z wodą i mlekiem.
  2. Do masy jajecznej dodać świeże liście szpinaku i zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Połączyć masę szpinakową z mąką i energicznie wymieszać. Zostawić na 15 minut. Jeśli po tym czasie ciasto będzie za gęste, dolać jeszcze trochę wody.
  4. Małą patelnię rozgrzać, posmarować olejem i smażyć cienkie naleśniki.
  5. Naleśniki posmarować serkiem, nałożyć kawałeczki łososia. Podawać zwinięte w trójkąt albo rulonik.

Przepis opracowały Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska, autorki książki “Metoda żywieniowa BLW. Daj dziecku wybór“.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Sięgnijcie też po przepis na maślane ciasteczka z bananem i daktylami, który opublikowaliśmy na portalu mamywsieci.pl. Dzieci je uwielbiają, dorośli zresztą też ;-).

A jeśli lubicie naleśniki, będziecie mogli o nich przeczytać w najnowszym drukowanym numerze Biokuriera, który ukaże się już wkrótce.

Brak postów do wyświetlenia