Teraz czytasz...
Mus z awokado z borówkami [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Mus z awokado z borówkami [przepis]

Mus z awokado z borówkami to nasza propozycja na smaczny deser. Połączenie egzotyki z polskimi owocami daje wyjątkowy smak, idealny na letnie dni.

Borówka to pyszny, łatwo dostępny owoc, o którego właściwościach przeczytacie w naszym artykule.

Awokado to owoc zaliczany do tzw. 'super żywności’. Nie może go zabraknąć w diecie osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz dbających o zdrowie i sylwetkę. Czy wiecie, że awokado pobudza metabolizm, równoważy hormony i oczyszcza wątrobę? Awokado to doskonałe źródło witaminy B6, K i C oraz kwasu foliowego. Zawiera także składniki mineralne: żelazo, wapń, potas. Pojedynczy owoc ma średnio 300 kalorii i ponad 34 g tłuszczu (z czego 30 g to łatwo przyswajalne tłuszcze jednonienasycone, obniżające poziom złego cholesterolu). Awokado wykazuje działanie antynowotworowe. Odpowiada za to obecny w nim tłuszcz, który już na poziomie mitochondriów blokuje szkodliwe działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój komórek nowotworowych.

Ten egzotyczny owoc doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem, jest więc podstawą wielu smacznych past kanapkowych. W połączeniu z gorzką czekoladą i kakao idealnie nadaje się na deser.

Szczególnie cenioną odmianą awokado, uprawianą zarówno w Europie, jak i w Ameryce, jest HASS, odmiana o zielono-czarnej skórce, orzechowym posmaku i wysokiej zawartości tłuszczu.

Jak przygotować mus z awokado z borówkami?

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki na 3 porcje:

  • 3 duże, dojrzałe awokado, najlepiej odmiany Hass
  • 3-6 łyżek mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • garść borówek albo innych miękkich owoców (poziomki czy maliny również będą idealne)

Sposób przygotowania:

  1. Rozetnij awokado na pół, wyjmij pestkę i łyżką wydrąż miąższ.
  2. Połącz w misce awokado z mlekiem kokosowym, kakao, miodem, olejkiem kokosowym i wanilią.
  3. Gdy mus będzie miał gładką i puszystą konsystencję rozłóż go do ładnych szklaneczek lub miseczek. Wstaw naczynia do lodówki na 30 minut.
  4. Podawaj mus wychłodzony, posypany owocami.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.