Mus z awokado z borówkami [przepis]

Mus z awokado z borówkami to nasza propozycja na smaczny deser. Połączenie egzotyki z polskimi owocami daje wyjątkowy smak, idealny na letnie dni.

Awokado to owoc zaliczany do tzw. ‘super żywności’. Nie może go zabraknąć w diecie osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz dbających o zdrowie i sylwetkę. Czy wiecie, że awokado pobudza metabolizm, równoważy hormony i oczyszcza wątrobę?

Awokado to doskonałe źródło witaminy B6, K i C oraz kwasu foliowego. Zawiera także składniki mineralne: żelazo, wapń, potas. Pojedynczy owoc ma średnio 300 kalorii i ponad 34 g tłuszczu (z czego 30 g to łatwo przyswajalne tłuszcze jednonienasycone, obniżające poziom złego cholesterolu).

Awokado wykazuje działanie antynowotworowe. Odpowiada za to obecny w nim tłuszcz, który już na poziomie mitochondriów blokuje szkodliwe działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój komórek nowotworowych.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Ten egzotyczny owoc doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem, jest więc podstawą wielu smacznych past kanapkowych. W połączeniu z gorzką czekoladą i kakao idealnie nadaje się na deser.

Szczególnie cenioną odmianą awokado, uprawianą zarówno w Europie, jak i w Ameryce, jest HASS, odmiana o zielono-czarnej skórce, orzechowym posmaku i wysokiej zawartości tłuszczu.

Jak przygotować mus z awokado z borówkami?

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki na 3 porcje:

  • 3 duże, dojrzałe awokado, najlepiej odmiany Hass
  • 3-6 łyżek mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • garść borówek albo innych miękkich owoców (poziomki czy maliny również będą idealne)

Sposób przygotowania:

  1. Rozetnij awokado na pół, wyjmij pestkę i łyżką wydrąż miąższ.
  2. Połącz w misce awokado z mlekiem kokosowym, kakao, miodem, olejkiem kokosowym i wanilią.
  3. Gdy mus będzie miał gładką i puszystą konsystencję rozłóż go do ładnych szklaneczek lub miseczek. Wstaw naczynia do lodówki na 30 minut.
  4. Podawaj mus wychłodzony, posypany owocami.