Miodek melisowy [przepis]

Miodek melisowy to naturalny środek uspokajający, który można podawać nie tylko dorosłym, ale też dzieciom. Polecany w trudnościach w zasypianiu, łagodnym stresie oraz nadmiernej nadpobudliwości. Przygotujesz go bez większego trudu.

Miodek melisowy. Jak go stosować?

Melisa lekarska, w medycynie ludowej znana jako rojownik lekarski, matecznik lub pszczelnik, jest jedną z najpopularniejszych roślin leczniczych w Europie. Wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie rośnie w stanie naturalnym.

W Polsce melisę uprawia się na niewielką skalę, jednak coraz więcej osób ma tę roślinę w swoim ogrodzie. Po roztarciu jej liście dają intensywny, cytrynowy zapach, dlatego na świeżo można używać ich do aromatyzowania napojów, deserów oraz ciast jako namiastkę cytryny.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Po miodek melisowy sięgamy regularnie, 2 do 3 razy dziennie, albo doraźnie np. w przypadku trudności w zasypianiu 30 minut przed snem. Można zażywać go bezpośrednio na łyżeczce albo zawieszając w niewielkiej ilości wody.

Jak zrobić miodek melisowy?

Miodek melisowy [przepis]

Przepis na miodek melisowy pochodzi z książki „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty”, którą dr n. farm. Marek Ellnain napisał razem z żoną Roksaną.
W książce znajdziecie receptury na specyfiki stosowane w leczeniu różnych dolegliwości, które wykorzystywały moc ziół i roślin o udowodnionym działaniu.

Składniki
  

  • 150 g miodu płynnego
  • 2-3 garście świeżych liści melisy

Przygotowanie
 

Metoda na ciepło

  • 150 g miodu podgrzewamy na łagodnym ogniu, aż stanie się lekko płynny.
  • Dodajemy 2-3 garście świeżych liści mięty i jeszcze przez minutę podgrzewamy, łagodnie mieszając.
  • Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ciepłej kuchence na 5-10 minut (dzięki temu miód nabierze intensywniejszego aromatu).
  • Po upływie tego czasu miód przekładamy razem z melisą do słoiczka, zakręcamy, lakujemy i przechowujemy w miejscu chłodnym i suchym. 

Metoda na zimno

  • Ucieramy w moździerzu posiekane wcześniej świeże liście melisy (2 -3 garści) z 2 płaskimi łyżeczkami cukru, następnie dodajemy 100 g miodu pszczelego. 
W książce „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty” znajdziecie też przepisy na miodek różany i miodek z ziela miodunki plamistej.

Więcej przepisów na naturalne specyfiki na różne dolegliwości znajdziecie w książce „Konfekty, morselki, syropy i inne zdrowe łakocie z serwantki farmaceuty”.

Brak postów do wyświetlenia