Makaron z pesto rosso [przepis]

Pesto rosso to smaczny dodatek do makaronu.

Pesto rosso, czyli pesto czerwone przygotowane z suszonych pomidorów jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Smakuje wspaniale, a do tego można je wykorzystać na wiele sposobów. 

Pesto rosso sprawdzi się jako dodatek do pieczywa lub panini. Jest też dobrą bazą sosu do makaronu i dodatkiem do hummusu. Włosi dodają je do zupy minestrone.

Warto zadbać o to, żeby składniki pesto były dobrej jakości.

Focaccia z pomidorami i z pesto z pokrzywy [przepis]

Jak przygotować pesto rosso?

Czas przygotowania: 5 min

Składniki na jeden kubek:

  • 1 słoik pomidorów suszonych w oleju (odsączonych)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kubek liści bazylii
  • ¼ kubka orzeszków pinii
  • szczypta płatków chilli
  • sól, pieprz
  • 1/3 kubka startego parmezanu
  • 1/3 kubka oliwy virgin

Przygotowanie:

Zblenduj wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy i parmezanu. Kiedy uzyskasz w miarę gładką pastę, dodaj parmezan, wymieszaj, a potem powoli dodawaj oliwę, aż pesto będzie miało luźną konsystencję. Przełóż do słoika. Pesto możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.

Passata a pulpa pomidorowa. Różnice tkwią w szczegółach!

Makaron z pesto rosso

  1. Zagotuj osoloną wodę w garnku, ugotuj makaron al dente.
  2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, rozprowadź w niej 1-2 łyżki pesto.
  3. Odcedź makaron, ale zostaw 1/3 kubka wody od gotowania makaronu do rozrzedzenia sosu, jeżeli zajdzie taka konieczność.
  4. Przełóż makaron na patelnię, obtocz w sosie, podawaj posypany parmezanem i posiekanymi pistacjami.