Kluski dyniowe brzmią swojsko i smacznie, prawda? Zdecydowanie! To niebanalna i bardzo prosta w wykonaniu propozycja w sam raz na jesienny obiad. Masełko szałwiowe dodatkowo nadaje daniu charakteru.
Kluski dyniowe. Dlaczego warto je przygotować?
Dynia posiada wysoką zawartość beta karotenu, który w naszym organizmie przekształca się w witaminę A. Zawiera też luteinę, wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, miedź, kobalt, witaminy z grupy: B, C, E i PP, a także kwas foliowy.
Jest lekkostrawna, ma jednak wysoki indeks glikemiczny (75), na co uwagę powinni zwrócić diabetycy. Wspomaga układ pokarmowy, krwionośny i nerwowy. Działa odkwaszająco na organizm.
To wielkie warzywo bardzo dobrze smakuje po upieczeniu, smażeniu oraz duszeniu. Jest idealne na poprawę humoru w deszczowe jesienne dni.
Jak przygotować kluski dyniowe z masełkiem szałwiowym?

Kluski dyniowe z masełkiem szałwiowym
Składniki
- szklanka puree z upieczonej dynio
- 700 g ugotowanych ziemniaków
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soli
- 1 jajko
Masełko szałwiowe:
- 4 gałązki szałwii
- 3 łyżki masła
Przygotowanie
- Dynie przecieramy razem z ziemniakami przez praskę.
- Dodajemy obie mąki, sól i jajko, zagniatamy ciasto.
- Ciasto powinno być elastyczne, jeśli jest za luźne – podsypujemy mąką.
- .Z ciasta robimy wałeczki i kroimy na mniejsze kawałki.
- Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10 minut.
- Masło rozpuszczamy, układamy listki szałwii i podsmażamy je.
- Ugotowane kluski podajemy polane masełkiem szałwiowym i z chrupiącymi listkami szałwii.