Kasztany gotowane i pieczone [przepisy]

Rozgrzeją i dodadzą energii – sprawdźcie dwa przepisy na kasztany i dajcie znać, które wolicie: pieczone, czy gotowane?


Kasztany gotowane

Składniki:
• 300 g kasztanów jadalnych
• woda
• sól

Sposób przygotowania:
1. Kasztany moczymy w wodzie ok. 20 minut, następnie nacinamy od płaskiej strony.
2. Kasztany wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 30–40 minut.
3. Podajemy ciepłe, lekko oprószone solą.

Kasztany pieczone

Składniki:
• 300 g kasztanów jadalnych
• sól

Sposób przygotowania:
1. Kasztany namoczyć w wodzie na ok. 20 minut.
2. Po tym czasie każdego kasztana wytrzeć i ponacinać
w krzyżyk od płaskiej strony.
3. Kasztany przełożyć na blaszkę i piec ok. 25–30 minut
w temp. 200 C.
4. Zjadamy ciepłe, można delikatnie posolić.

Kasztany jadalne. Wartości odżywcze i zastosowanie

Poznaj książkę “Ziołowe Smaki” napisaną przez autorkę powyższych przepisów.