W zimowe dni, gdy mróz daje się we znaki, powinniśmy zadbać o to, by w naszej diecie pojawiły się dania rozgrzewające i pożywne. Idealną propozycją zatem będzie kasza gryczana z warzywami i ziarnami.
Jedni kaszę uwielbiają, inni nie lubią jej smaku. Często kojarzy się z posiłkami serwowanymi w szkolnych stołówkach, gdzie nierzadko źle przygotowana, zniechęciła nas do siebie. Może więc nadszedł czas, by ją nieco „odczarować”?
Kasza gryczana i jaglana. Pochodzenie ma znaczenie
Przepis na kaszę gryczaną z warzywami i ziarnami
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 żółta papryka
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 6 suszonych pomidorów
- sól, pieprz
- masło klarowane
Dodatkowo:
- ziarna słonecznika, pinia, płatki migdałowe
- pęczek szczypiorku
Kasza gryczana z warzywami i ziarnami krok po kroku
- Kaszę gryczaną gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody do miękkości.
- Cebulę siekamy w kostkę, pieczarki w plasterki.
- Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, a na koniec pokrojoną w paski paprykę oraz suszone pomidory.
- Warzywa podsmażamy razem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na talerz wykładamy ugotowaną kaszę, usmażone warzywa, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
- Na suchej patelni podsmażamy ziarna słonecznika, pini oraz płatki migdałowe, często mieszając aż się zarumienią.
- Ziarnami obsypujemy całą potrawę, podajemy.