Kasza gryczana z warzywami i ziarnami [przepis]

W zimowe dni, gdy mróz daje się we znaki, powinniśmy zadbać o to, by w naszej diecie pojawiły się dania rozgrzewające i pożywne. Idealną propozycją zatem będzie kasza gryczana z warzywami i ziarnami.


Jedni kaszę uwielbiają, inni nie lubią jej smaku. Często kojarzy się z posiłkami serwowanymi w szkolnych stołówkach, gdzie nierzadko źle przygotowana, zniechęciła nas do siebie. Może więc nadszedł czas, by ją nieco “odczarować”?

Kasza gryczana i jaglana. Pochodzenie ma znaczenie

Przepis na kaszę gryczaną z warzywami i ziarnami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 żółta papryka
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 6 suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • masło klarowane

Dodatkowo:

  • ziarna słonecznika, pinia, płatki migdałowe
  • pęczek szczypiorku

Kasza gryczana z warzywami i ziarnami krok po kroku

  1. Kaszę gryczaną gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody do miękkości.
  2. Cebulę siekamy w kostkę, pieczarki w plasterki.
  3. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, a na koniec pokrojoną w paski paprykę oraz suszone pomidory.
  4. Warzywa podsmażamy razem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Na talerz wykładamy ugotowaną kaszę, usmażone warzywa, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
  6. Na suchej patelni podsmażamy ziarna słonecznika, pini oraz płatki migdałowe, często mieszając aż się zarumienią.
  7. Ziarnami obsypujemy całą potrawę, podajemy.