Indyk zapiekany w lawendzie i rozmarynie [przepis]

Zapiekany indyk z lawendą

Indyk zapiekany w lawendzie i rozmarynie to autorski przepis Beaty Abramczyk, dietetyczki, autorki nowo wydanej książki „Hashimoto. Twoje cztery pory roku”. Danie przygotujesz w mniej niż godzinę. Warto spróbować.

Indyk zapiekany w lawendzie i rozmarynie to propozycja na obiad lub kolację. Można go jeść na ciepło, ale na zimno – w wersji na kanapki – smakuje równie dobrze.

Zapiekany indyk z lawendą

Indyk zapiekany w lawendzie i rozmarynie

Autorką przepisu jest Beata Abramczyk, autorka książki „Hashimoto. Twoje cztery pory roku”.

Składniki
  

  • pierś z indyka
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1-2 łyżeczki suszonego tymianku cytrynowego
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 gałązki świeżej lawendy

Przygotowanie
 

  • Pierś z indyka płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  • Nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką, posypujemy tymiankiem cytrynowym.
  • Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  • Nacieramy naczynie żaroodporne częścią klarowanego masła, wkładamy mięso.
  • Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu i lawendy i pozostałe masło.
  • Czas pieczenia zależy od wielkości indyczej piersi (przyjmuje się, że na 0,5 kg kawałek trzeba przeznaczyć ok. 20–30 min). Smacznego!
Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Brak postów do wyświetlenia