Hiszpańska pipirrana [przepis]

pippirana

Hiszpańska pipirrana to smak lata i słonecznej aury, której nam ostatnio brakuje. Danie jest proste w przygotowaniu i lekkie, idealne do dań z grilla. 

Pipirrana bardzo dobrze smakuje z pieczywem, np. z grzankami. Jest też świetnym dodatkiem do grillowanych ryb.

Danie przygotowujesz w kilka minut z łatwo dostępnych składników.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     
pippirana

Hiszpańska pipirrana [przepis]

Przepis pochodzi z książki "Entre amigos. Hiszpański przepis na szczęście" Moniki Bień-Konigsman.

Składniki
  

  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 niewielka zielona papryka (najlepiej podłużna)
  • 2 średnie jajka
  • 100 g tuńczyka w oleju
  • ½ ząbka czosnku (lub 1 cały)
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie
 

  • Jajka gotujemy na twardo i studzimy.
  • Paprykę kroimy w kostkę, część odkładamy na później, resztę wkładamy do moździerza, dodajemy czosnek oraz sól do smaku i ucieramy.
  • Kiedy uzyskamy w miarę gładką masę, dodajemy same ugotowane żółtka i oliwę, całość mieszamy i przekładamy do miski.
  • Obieramy pomidory ze skórki (najlepiej wcześniej zostawić je na chwilę w gorącej wodzie), kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Całość mieszamy.
  • Na wierzch kładziemy kawałki tuńczyka z puszki, pokrojone białka jajek i resztę pokrojonej papryki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Przed podaniem schładzamy w lodówce – dzięki temu smaki dobrze się wymieszają.

Przepis na pippiranę podaje czytelnikom Biokuriera Monika Bień-Königsman. Nakładem Wydawnictwa Pascal wydała właśnie książkę “Entre amigos. Hiszpański przepis na szczęście”, z której dowiecie się wielu ciekawostek na temat Hiszpanii.

Brak postów do wyświetlenia