Galareta warzywna bez żelatyny [przepis]

Galareta warzywna może pojawić się w diecie wegańskiej.
Galareta warzywna może pojawić się w diecie wegańskiej.

Wielkanoc za pasem, wiele osób planuje już świąteczny jadłospis. Na stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, wśród których, obok żuru i jaj, znajduje się też galareta warzywna. Czy można po nią sięgnąć na diecie wegańskiej?

Dziś dieta bezmięsna wcale nie musi wiązać się z żadnymi ograniczeniami. Na rynku jest całe mnóstwo zamienników produktów zakazanych w weganizmie. Z ich dodatkiem można gotować smacznie, zdrowo i tradycyjnie, o czym można się przekonać sięgając po książkę “Wegańska Kuchnia Polska” Edyty Stępczyńskiej. Znajdują się w niej przepisy na dania znane i lubiane, które można przygotować bez dodatku mięsa. Jednym z nich jest galareta warzywna.

“Wegańska Kuchnia Polska” Edyty Stępczyńskiej. Zamienniki mięsa w praktyce

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Galareta warzywna – jak go przygotować?

Składniki:

  • 1 mała marchewka
  • 300 ml wody
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • gałązka lubczyku lub szczypta suszonego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 niepełna łyżeczka agar-agar

Co to jest agar-agar i kiedy się go stosuje?

Przygotowanie:

  1. Marchewkę umyj, obierz, pokrój w kostkę, ugotuj w wodzie z przyprawami.
  2. Gdy będzie miękka, nadal gotując, dodaj agar-agar i mieszając rózgą lub trzepaczką dobrze go rozprowadź. Gotuj przez minutę na małym ogniu. Spróbuj, czy smak Ci odpowiada. W razie potrzeby, dopraw.
  3. Do galarety możesz też dodać łyżeczką kukurydzy lub groszku oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki.

Autorką przepisu jest Edyta Stępczyńska, której książkę kupić można na stronie Wydawnictwa Gaj. 

Brak postów do wyświetlenia