Teraz czytasz...
Farafele: przepis na danie pachnące ziołami
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Farafele: przepis na danie pachnące ziołami

Katarzyna Kosmala
farafele

Farafele, przepis na które prezentujemy, to potrawa kuchni bliskowschodniej. W ostatnich latach sprawdzono ją do pozycji fast food’a, lokując tuż obok popularnych na mieście kebabów. A szkoda, bo to danie wartościowe i sycące. Jak zatem je przygotować we własnej kuchni? 

Farafele: przepis

W tym artykule przeczytacie nie tylko, jak zrobić farafele (u nas w wersji ziołowej), ale też co to jest za potrawa i z czego tradycyjnie się ją przygotowuje. Niżej znajdziecie też podpowiedzi, z czym jeść farafel.

→ Zobacz przepis na: Naleśniki z mąki z ciecierzycy z nadzieniem z tofu

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 6 ząbków czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • kilka liści mięty,
  • 500 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • szczypta chili,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 100 g mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia,
  • mąka do obtoczenia.

Farafele: jak zrobić?

  1. Ciecierzycę namocz przez noc w wodzie, następnie wypłucz, zalej świeżą wodą i gotuj w osolonej wodzie przez ok. 70 min.
  2. Cebulę posiekaj w kostkę, a czosnek na plasterki.
  3. Pietruszkę drobno posiekaj.
  4. Do naczynia przełóż ugotowaną ciecierzycę, cebulę , czosnek, pietruszkę , listki mięty, przyprawy, mąkę i proszek do pieczenia.
  5. Utrzyj wszystko blenderem.
  6. Masę odstaw na 1 h do lodówki.
  7. Po tym czasie formuj niewielkie kuleczki, obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu.
  8. Wyjmuj na ręcznik papierowy.

→ Przepis na farafele pierwotnie ukazał się w drukowanym Biokurierze. Możesz zamówić go w prenumeracie lub czytać on-line.

Jak zrobić farafele: przepis to nie wszystko!

Oto kilka wskazówek, które ułatwią przygotowanie dania:

  • Używaj ciecierzycę suchą, wcześniej namoczoną. Do przygotowania farafeli nie nada się ciecierzyca z puszki.
  • Nie mocz ciecierzycy dłużej niż 12 godzin, by nie zaczęła fermentować (zwłaszcza latem jest to możliwe).
  • Niektóre przepisy sugerują do masy farafeli dodać sodę oczyszczoną. Ma ona sprawić, że kotlet z ciecierzycy będzie chłonął mniej tłuszczu podczas smażenia.
  • Zamiast blendera możesz użyć maszynki do mielenia z nakładkami na najmniejsze oczka.
  • Olej do smażenia farafeli musi być dobrze rozgrzany. Bądź cierpliwy!
  • Jeśli danie przypadnie Wam do gustu, możesz kupić specjalne foremki do formowania falafela.

Farafela: co to jest?

Farafele to smażone kotleciki (najczęściej w formie kulek), których głównym składnikiem jest ciecierzyca albo bób. Stanowią popularną przekąskę w krajach Bliskiego Wschodu. Najpewniej pochodzą z Egiptu.

Takie kotlety z ciecierzycy są często serwowane w kuchni wegańskiej. Nie bez przyczyny zresztą, bo dzięki obecności nasion roślin strączkowych są dobrym źródłem białka.

Stanowią świetną przekąskę. Można je jeść na ciepło i na zimno.

Farafele: z czym podawać?

Najczęściej podaje się je z pastą warzywną, np. hummusem. Można też zaserwować je z klasyczną sałatką z pomidorów (np. koktajlowych), natki pietruszki, kolendry i z dodatkiem drobno siekanej cebuli. Całość można wzbogacić sosem czosnkowym lub sosem jogurtowo-miętowym.

Farafele zastąpią też mięso w domowych burgerach, pitach i wrapach.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.