Farafele, przepis na które prezentujemy, to potrawa kuchni bliskowschodniej. W ostatnich latach sprawdzono ją do pozycji fast food’a, lokując tuż obok popularnych na mieście kebabów. A szkoda, bo to danie wartościowe i sycące. Jak zatem je przygotować we własnej kuchni?
Farafele: przepis
W tym artykule przeczytacie nie tylko, jak zrobić farafele (u nas w wersji ziołowej), ale też co to jest za potrawa i z czego tradycyjnie się ją przygotowuje. Niżej znajdziecie też podpowiedzi, z czym jeść farafel.
→ Zobacz przepis na: Naleśniki z mąki z ciecierzycy z nadzieniem z tofu
Składniki:
- 1 cebula,
- 6 ząbków czosnku,
- pęczek natki pietruszki,
- kilka liści mięty,
- 500 g ugotowanej ciecierzycy,
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- szczypta chili,
- 1 łyżeczka soli,
- 100 g mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej do smażenia,
- mąka do obtoczenia.
Farafele: jak zrobić?
- Ciecierzycę namocz przez noc w wodzie, następnie wypłucz, zalej świeżą wodą i gotuj w osolonej wodzie przez ok. 70 min.
- Cebulę posiekaj w kostkę, a czosnek na plasterki.
- Pietruszkę drobno posiekaj.
- Do naczynia przełóż ugotowaną ciecierzycę, cebulę , czosnek, pietruszkę , listki mięty, przyprawy, mąkę i proszek do pieczenia.
- Utrzyj wszystko blenderem.
- Masę odstaw na 1 h do lodówki.
- Po tym czasie formuj niewielkie kuleczki, obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu.
- Wyjmuj na ręcznik papierowy.
→ Przepis na farafele pierwotnie ukazał się w drukowanym Biokurierze. Możesz zamówić go w prenumeracie lub czytać on-line.
Jak zrobić farafele: przepis to nie wszystko!
Oto kilka wskazówek, które ułatwią przygotowanie dania:
- Używaj ciecierzycę suchą, wcześniej namoczoną. Do przygotowania farafeli nie nada się ciecierzyca z puszki.
- Nie mocz ciecierzycy dłużej niż 12 godzin, by nie zaczęła fermentować (zwłaszcza latem jest to możliwe).
- Niektóre przepisy sugerują do masy farafeli dodać sodę oczyszczoną. Ma ona sprawić, że kotlet z ciecierzycy będzie chłonął mniej tłuszczu podczas smażenia.
- Zamiast blendera możesz użyć maszynki do mielenia z nakładkami na najmniejsze oczka.
- Olej do smażenia farafeli musi być dobrze rozgrzany. Bądź cierpliwy!
- Jeśli danie przypadnie Wam do gustu, możesz kupić specjalne foremki do formowania falafela.
Farafela: co to jest?
Farafele to smażone kotleciki (najczęściej w formie kulek), których głównym składnikiem jest ciecierzyca albo bób. Stanowią popularną przekąskę w krajach Bliskiego Wschodu. Najpewniej pochodzą z Egiptu.
Takie kotlety z ciecierzycy są często serwowane w kuchni wegańskiej. Nie bez przyczyny zresztą, bo dzięki obecności nasion roślin strączkowych są dobrym źródłem białka.
Stanowią świetną przekąskę. Można je jeść na ciepło i na zimno.
Farafele: z czym podawać?
Najczęściej podaje się je z pastą warzywną, np. hummusem. Można też zaserwować je z klasyczną sałatką z pomidorów (np. koktajlowych), natki pietruszki, kolendry i z dodatkiem drobno siekanej cebuli. Całość można wzbogacić sosem czosnkowym lub sosem jogurtowo-miętowym.
Farafele zastąpią też mięso w domowych burgerach, pitach i wrapach.