Domowa granola antystresowa [przepis]

blank

Granola zachwyca chrupkością i bogactwem smaku. To płatki idealne na śniadanie. Sprawdzą się też jako dodatek do jogurtu lub deseru. I choć kupić ją można w niemal każdym sklepie spożywczym, najlepiej przygotować ją w domu. Jak to zrobić podpowiada Viola Grzelka, autorka książki “Mamucie przysmaki”.

Kilka lat temu szukałam ciszy w opactwie benedyktynów w Tyńcu. Kupiłam wtedy w przyklasztornym sklepiku książkę Alfredy Walkowskiej „Powrót do harmonii” o diecie według św. Hildegardy, żyjącej w średniowieczu benedyktyńskiej mniszki i wizjonerki o wybitnym umyśle. Po powrocie do domu z przepisu znalezionego w książce upiekłam orkiszowe herbatniki, które według słów świętej cytowanych w książce „…zabiorą gorycz z twojego serca i uspokoją twoje nerwy (…), zredukują wszystkie złe soki, zatroszczą się o dobry skład krwi, uczynią cię silnym i gotowym do działania”.

Z tamtego przepisu właśnie narodził się pomysł na antystresową granolę. Jej skład jest bogatszy, ale zachowałam orkisz oraz odpowiednio dobrane proporcje goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej, którym przypisuje się dobroczynne działanie. Może i moja granola, podobnie jak herbatniki św. Hildegardy, będzie koić nerwy, poprawiać nastrój i dodawać energii.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przeczytaj również: Granola. Chrupnij na zdrowie!

Domowa granola antystresowa – lista zakupów

  • Wymiary i kształt blaszki: 20 × 30 cm
  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas pieczenia: 30 minut

Składniki:

  • 300 g płatków orkiszowych
  • 100 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki otrąb gryczanych lub owsianych
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki soli morskiej jodowanej
  • ¼ łyżeczki roztartych w moździerzu goździków
  • 1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • dowolne suszone owoce, np. śliwki, morele, rodzynki (opcjonalnie)

Przepis na granolę antystresową

Nagrzej piekarnik do ok. 180°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. W rondlu na wolnym ogniu rozpuść olej kokosowy i miód. Jak tylko składniki połączą się ze sobą, odstaw z palnika. Dodaj sól oraz przyprawy i wymieszaj.

W misce wymieszaj płatki orkiszowe, siemię lniane, otręby, pestki słonecznika i orzechy, a następnie połącz je z rozpuszczonym olejem i miodem. Dokładnie wymieszaj całość, następnie wyłóż równomiernie na przygotowaną blaszkę i wstaw do piekarnika na 20–25 minut. Przemieszaj po dziesięciu, potem po ośmiu minutach. Po kolejnych ośmiu minutach granola powinna być gotowa.

Po wystudzeniu przełóż granolę do suchego, szczelnego słoika. Może tak być przechowywana kilka tygodni. Używaj ją jako aromatyczną i wartościową posypkę do zup, sałatek, śniadaniowych kaszek i pieczonych owoców.

Pilnuj czasów mieszania, ponieważ granolę łatwo przypalić.

Moja granola nie jest zbyt słodka, jeśli chcesz więcej słodyczy, zawsze możesz wymieszać ją ze słodkimi suszonymi owocami lub dodać więcej miodu w trakcie jej przygotowania.

Przepis pochodzi z książki Violi Grzelki „Mamucie przysmaki”. 

Brak postów do wyświetlenia